Hlavní obsah

Vláda schválila úsporný tarif na energie, dá na něj 66 miliard korun

Foto: Vláda.cz

Úsporný tarif by měl začít platit od nadcházející topné sezony, od 1. října 2022.

Reklama

Po měsících příprav vláda schválila opatření proti energetické krizi. Jde o plán, jak nejen domácnostem, ale i firmám ulevit od vysokých cen energií. Jeho podrobnosti ministři oznámili po jednání vlády.

Článek

Vláda jako boj proti dopadům energetické krize schválila takzvaný „válečný balíček“. Na pomoc firmám a domácnostem na příští topnou sezonu vyhradí 66 miliard korun.

Základem pomoci má být podle slov ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) úsporný tarif, který státu umožní proplatit domácnostem část účtu za jejich spotřebu energie. Výše této kompenzace domácnostem však zatím není známá. Jeho přesnou podobu představí až v dalších týdnech.

„Dnes jsme schválili legislativní prostředek, na základě kterého budeme moci částku stanovit a případně do budoucna také upravovat. Předběžně jsme si na podporu domácností vyhradili 27 miliard korun,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje. Opatření bude platit od října a po celý příští rok. V praxi se tak cena každé spotřebované megawatthodiny elektřiny sníží o téměř 600 Kč včetně DPH.

Poplatek za obnovitelné zdroje uhradí od října a v příštím roce za domácnosti a firmy stát, ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun. Podniky z energeticky náročných odvětví dostanou další pomoc v podobě kompenzací nepřímých nákladů, kterou stát vyplatí nejen letos, ale také příští rok.

Podle dříve zveřejněných informací by se sleva pro domácnost za spotřebu elektřiny a plynu měla pohybovat přibližně kolem 15 až 20 procenty z ročního účtu. Úsporný tarif by měl platit od nadcházející topné sezony, tedy zřejmě od 1. října letošního roku.

Prostřednictvím takzvaného úsporného tarifu na energie by mohly malé domácnosti s nízkou spotřebou ušetřit řádově tisíce korun, u velkých domácností s velkou spotřebou se bude úspora blížit k deseti tisícům ročně, uvedl již dříve ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Energie má stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE), který státní peníze na podporu pošle jednotlivým dodavatelům.

Tarif se podle zatím dostupných informací nebude vztahovat na chaty a chalupy s „víkendovou sazbou“, dobíjení elektromobilů a vytápění z tepláren ani firem. Podle ministra Síkely státní plán na úsporu nákladů za energie však v jiné formě počítá i s nimi. Detaily zatím neuvedl.

Například domácnosti, které odebírají teplo z tepláren, dostanou příspěvek jen na tu část energií, na jejichž dodávky mají uzavřenou smlouvu se soukromým dodavatelem – tedy na svícení a vaření.

„Tohoto nedostatku jsme si vědomi od počátku přípravy tarifu. Ministerstvo pracuje na tom, aby ho vyřešilo. Výše slevy pro elektřinu se bude odvíjet podle distribuční sazby v daném odběrném místě a pro plyn podle odebíraného množství. Konkrétní výše se určí na základě nařízení vlády,“ uvedl David Hluštík z odboru komunikace resortu.

Ve večerním projevu pak premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že teplárny dostanou jako kompenzaci vysokých cen 10 miliard korun, o které by se měly snížit účty jejich odběratelům.

Podobu úsporného tarifu kritizovalo již dříve právě Teplárenské sdružení, kterému vadilo, že se na dodávky tepla z tepláren nebude vztahovat. Na soustavu zásobování teplem jsou přitom připojeny čtyři miliony lidí.

Ceny energií zdražují od loňského podzimu a jsou například také příčinou pádu největšího alternativního dodavatele energií Bohemia Energy. Ceny energií vzrostly o desítky procent.

Důvodem prudkého zdražování v posledních měsících je růst velkoobchodních cen energií na burze, kde pro své klienty nakupují dodavatelé. Ceny ale rostou i kvůli ruské invazi na Ukrajinu a nejistotě kolem dodávek ruského plynu.

Aktualizace: v textu jsme doplnili informace z večerního projevu premiéra Petra Fialy (ODS)

Reklama

Doporučované