Hlavní obsah

Zavalianisův zdravotnický holding Akeso roste, v Praze staví polikliniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sotirios Zavalianis je přesvědčen, že ví, jak uzdravit české zdravotnictví.

Reklama

Ve veřejném zdravotnictví se vrší problémy, soukromý zdravotnický holding Akeso ale vydělává a expanduje. „I zdravotní péče ve vysokém standardu může být dostupná a levná,“ tvrdí majitel.

Článek

Když v roce 2007 prodával Středočeský kraj nemocnice v Hořovicích a Berouně soukromým firmám Sotiriose Zavalianise, místní občané i opoziční politici protestovali. Odpůrci privatizace varovali před vytunelováním a krachem obou zařízení.

Po 16 letech jsou Beroun i Hořovice známé daleko za hranice svých měst. Spolu s onkologickým a radiologickým centrem Multiscan Pardubice jsou jádrem Zavalianisova holdingu Akeso, který dnes patří k největším soukromým hráčům v českém zdravotnictví.

V internetovém hlasování, jehož se účastní ženy, které rodily v posledních čtyřech letech, je hořovická porodnice U Sluneční brány oceněna jako druhá nejlepší v zemi – po pražském Ústavu pro péči o matku a dítě.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

Zavalianis své zdravotnické impérium systematicky rozšiřuje. Před dvěma lety otevřel v Praze nedaleko stanice metra Nové Butovice Diagnostické centrum, aby přiblížil služby pro pražské pacienty, kterých v Berouně a Hořovicích přibývá.

Letos říjnu zahájilo v Berouně provoz Centrum jednodenní péče, jen o pár týdnů dřív moderní psychiatrická klinika Centrum duševní rehabilitace. Také Nemocnice Hořovice se rozšiřuje, celkově zvedne kapacitu o 350 lůžek.

V pražských Nových Butovicích Akeso staví novou polikliniku, otevřít ji chce do dvou let. A v Berouně skupina dokončuje stavbu velkého datového centra, které bude poskytovat datové služby celému holdingu. „Snažíme se vytvořit ekosystém racionálního funkčního zdravotnictví,“ říká majitel Akesa v rozhovoru pro SZ Byznys.

Pandemické Hořovice

Rozšířené Hořovice budou koncipovány jako pandemická nemocnice. „Máme tam dvojitou vzduchotechniku, víc výtahů, víc chodeb, 3000 metrů čtverečných skladů…“ popisuje Zavalianis.

Nápad na specializovanou infekční nemocnici dostal před třemi lety, když první covidová vlna komplikovala chod běžných zdravotnických zařízení a stát začal narychlo připravovat polní nemocnice na výstavištích v Praze a v Brně.

„Projektovali jsme tehdy rozšíření Hořovic. V té době se ukázalo, že stát není na závažné epidemie připraven. Proto jsme změnili koncepci a začali tvořit takzvanou pandemickou nemocnici pro případ, že by se znovu objevila podobná pohroma. Ona totiž určitě někdy přijde a my pak budeme moci nabídnout systému 750 infekčních lůžek 3. stupně. Kdyby existovala pandemická nemocnice v době covidu, nemusela se omezovat zdravotní péče v Kladně, Příbrami, v části Plzeňského kraje,“ popisuje Zavalianis.

Mimo závažné epidemie budou Hořovice fungovat jako standardní nemocnice s centrálním příjmem, určená pro akutní zdravotní péči. „Po akutní fázi péče přichází rehabilitační fáze. Proto rozvíjíme v Berouně rehabilitaci – jak tělesnou, tak duševní,“ vysvětluje svou koncepci budování holdingu Akeso jeho majitel.

Ani nová pražská poliklinika podle něj „nebude mít s běžnými poliklinikami nic společného“.

„Máme ke zdravotní péči jiný přístup. Budeme využívat distanční medicínu,“ říká Zavalianis. Jde o formu péče s využitím online komunikace, díky níž se pacient dostane rychleji ke specialistovi nebo na potřebné vyšetření. Systém zároveň šetří zdravotnickou kapacitu.

„Náš cíl není léčit pacienty. Naším cílem je, aby lidé nebyli nemocní,“ popisuje svůj pohled na zdravotnictví Zavalianis. „Naším cílem je prodloužit dožití člověka, ne co do délky, ale do kvality. V dnešní době v ČR se například ženy dožívají 84 let, ale kvalitní život mají do 62 let. V průměru 22 let tak zatěžují systém i samy sebe bolestmi a zdravotními problémy. Chceme ukázat, jak primární péčí můžeme prodloužit kvalitní život,“ prohlašuje.

Sotirios Zavalianis

  • Narodil se v Aténách, do Česka přišel v 80. letech na univerzitní studia.
  • Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Vrátil se do Řecka, ale v 90. letech se natrvalo usadil v České republice.
  • Ke zdravotnictví se dostal - jak sám říká - náhodou. Jako plnění nesplacené půjčky získal v roce 1998 podíl v soukromé firmě, která poskytovala ambulantní a diagnostické služby. Akcie držel pět let, pak začal budovat vlastní zdravotnický byznys.
  • Začíná investicemi do diagnostického vybavení v nově založené firmě Multiscan v Pardubicích, navazuje spolupráci s nemocnicemi. Roku 2007 kupuje nemocnice v Berouně a Hořovicích. V Berouně v následujících letech přibývá nový pavilon Rehabilitačního centra, Artroskopické centrum, Centrum jednodenní péče či psychiatrická klinika. Rozšiřuje se i nemocnice v Hořovicích.
  • Roku 2017 vzniká AKESO holding, jen o rok později už dosahují investice do rozvoje skupiny dvou miliard korun.
  • AKESO expanduje do Prahy, v Nových Butovicích otvírá nejprve Diagnostické centrum, do roku 2025 ho chce rozšířit do podoby kompletní polikliniky.
  • Do roku 2025 chce holding zvednout svou kapacitu na 1100-1200 nemocničních lůžek, tedy na dvojnásobek toho, co nabízely nemocnice Hořovice a Beroun před privatizací.
  • Podle Deloitte dosahuje v roce 2023 hodnota holdingu AKESO devíti miliard korun.

Financování holdingu

Soukromá zdravotnická zařízení holdingu Akeso fungují v systému veřejného zdravotního pojištění. Akutní péče je bezplatná, hradí se jen zákroky v rámci estetické chirurgie. Případně péče pro klienty, kteří z nejrůznějších důvodů nechtějí využít systém veřejného pojištění.

„Naši doktoři poskytují všem stejnou péči, nezáleží na tom, jestli máte peníze, nebo ne,“ říká Zavalianis. Bezplatný je i základní komfort, který jeho nemocnice poskytují: pokoje s televizí, ledničkou, wifi připojením, klimatizací. V nabídce je ale také placená nadstandardní služba.

„Když někdo chce 120metrový apartmán, doprovodné služby – třeba mít u sebe sestru 24 hodin, to všechno umíme. Máme v nemocnici výborné jídlo, jídelníček nám pomáhá dělat slavný kuchař Ondřej Slanina. Ale můžete mít i jídlo podle vlastního výběru. Když chce někdo ryby z Řecka, jsme schopni mu je udělat. To je nadstandard,“ vysvětluje majitel.

Za nadstandardní jednolůžkový pokoj se například v Rehabilitačním centru Beroun platí mezi 1200 až 1700 korunami za den, luxusní apartmán přijde až na osm tisíc na den. V nově otevřeném Centru jednodenní péče přijdou hotelové služby i ve standardním třílůžkovém pokoji na 500 korun, soukromí v jednolůžkovém pokoji na 1200 korun na den.

Podle Zavalianise zájem o placené služby roste, důvody jsou podle něj dva: Jednak republika bohatne, takže přibývá lidí, kteří si mohou placené služby dovolit. Druhým důvodem je zhoršující se dostupnost bezplatné péče. Prodlužuje se doba, než se pacient dostane ke specialistovi, na náročnější vyšetření nebo na operaci. Podle Zavalianise bude tento trend sílit, varují před ním ostatně i zdravotní pojišťovny. Důvodem je rostoucí schodek mezi příjmy z pojištění a státem garantovaným rozsahem hrazené péče.

Současný systém sice úroveň státního zdravotnictví ohrožuje, Zavalianisův holding v něm ale prosperuje. „Máme velké zisky, které dlouhodobě reinvestujeme. Loňská EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) činila asi 700 milionů korun, obrat jsme měli přes 5,5 miliardy. Naše zisky ale nepocházejí jen z poskytování zdravotní péče, máme také lékárny, distribuci léčiv, distribuci materiálu, stavební firmu,“ vypočítává.

Soukromá zdravotnická zařízení

  • V Česku působí celá řada soukromých zdravotnických zařízení. Jde o malé polikliniky, nemocnice i sítě zařízení.
  • Největším hráčem na trhu je společnost Agel, která v současné době provozuje jedenáct nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení.
  • K dalším patří například Privamed Group, Canadian Medical, Health Plus nebo Unicare Medical Center.

O pracovní sílu není nouze

V době, kdy státní zdravotnictví trpí nedostatkem sester a lékaři odmítají navyšování přesčasové práce, Zavalianis tvrdí, že nemá problém s náborem zaměstnanců. „Dobrým zaměstnavatelům personál nechybí,“ prohlašuje.

Akeso zaměstnává 3800 lidí, z toho 400 lékařů. Kvůli rozšiřování kapacit chce do dvou let zvýšit současný stav až na pět tisíc zaměstnanců. Zavalianis se toho nebojí. „Nelákáme doktory na vyšší mzdy, ale na to, že u nás mohou ve velice krátké době realizovat své nápady a chtít na to nástroje. Umožňujeme jim splnit si jejich studentské sny,“ prohlašuje sebevědomě.

„Zaměstnance je samozřejmě možné prvotně motivovat penězi. Ale zaměstnanec tráví skoro čtvrtinu života v práci a potřebuje ke spokojenosti i jiné věci. Proto máme například školky, které fungují od 7 do 19 hodin. Děti u nás platí jen asi 1500 Kč měsíčně, přitom máme vysoký standard, vysoce profesionální učitelky,“ říká. Firma lidem nabízí také bydlení. Má stovku vlastních bytů a chystá se stavět další.

„Pak je potřeba lidi dopravit do práce. Poskytujeme jim auta – máme car sharing. Jsme flexibilní ohledně pracovní doby,“ pokračuje. V Akesu je podle něj větší podíl zkrácených zaměstnaneckých úvazků, než je ve zdravotnictví obvyklé.

Zakladatel Akesa svůj holding buduje jako ucelený systém, v němž chce ukázat, jak lze racionalizovat a zefektivnit chod veřejného zdravotnictví. Je přesvědčen, že dokáže přesně diagnostikovat jeho zhoršující se neduhy. Svůj pohled na obor a návrhy na změny systému podrobně popisuje v rozhovoru, který zveřejníme v příštích dnech.

Reklama

Doporučované