Hlavní obsah

Nemocnice, byty i datová centra. Velký hráč soukromého zdravotnictví roste

Hospodářské výsledky a plány na příští období. Rozhovor se Sotiriosem Zavalianisem, majitelem holdingu Akeso.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Holding Akeso podnikatele Sotiriose Zavalianise významně posiluje. „Letos se dostaneme na 4,5 mld. obratu,“ říká majitel v rozhovoru pro SZ Byznys.

Článek

I v pandemické krizi Akeso roste a investuje. Až bude na papíře výroční zpráva za rok 2021, měla by se tam objevit číslovka 20 procent.

„Dokončili jsme některé akvizice, dokoupili nové firmy. A investujeme dál. Stavíme Centrum duševní rehabilitace v Berouně, před dvěma měsíci jsme zahájili stavbu pandemické nemocnice v Hořovicích, máme nové operační sály, školku pro děti zaměstnanců,“ vyjmenovává úspěchy Sotirios Zavalianis, podnikatel s řeckými kořeny, který do tehdejšího Československa přijel na studia v roce 1984.

Naše celkové investice během příštích čtyř let dosáhnou šesti miliard korun.
Sotirios Zavalianis

Skupina je druhým nejvýznamnějším hráčem na trhu soukromého zdravotnictví. Do portfolia hodlá příští rok přidat například i polikliniku v Praze, pro niž už našla vhodnou budovu.

AKESO holding

  • Majitelem je podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis, který v Česku žije od roku 1984.
  • Součástí holdingu je mj. Nemocnice Hořovice, Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice v Praze, Rehabilitační nemocnice Beroun a Onkologické a radiologické centrum Multiscan, které je součástí Komplexního onkologického centra Pardubického kraje.
  • S obratem přes čtyři miliardy korun a 2800 zaměstnanci představuje druhou největší zdravotnickou skupinu v zemi.
  • Sotirios Zavalianis získal v roce 2018 titul EY Podnikatel Středočeského kraje.

Kromě toho se pouští i do dalších oborů, například staví byty pro své zaměstnance. Hotových je 100, dalších 135 začínají stavět. „Proč byty? Naše nemocnice jsou mimo Prahu, musíme být atraktivní pro zajímavé zaměstnance a bydlení je v dnešní době jednou z nejtěžších otázek,“ říká muž, který zdůrazňuje, jak jsou pro něj jeho lidé důležití. „Žádný z 2800 zaměstnanců například nemá exekuci,“ dodává.

V Berouně a Hořovicích se příští rok pustí také do stavby specializovaných, vysoce zabezpečených, datových center pro zdravotnictví, která v Česku podle Zavalianise chybí. Otázka IT zabezpečení nemocnic je nyní aktuální i kvůli stále častějším kyberútokům na zdravotnická zařízení. Předpokládá, že v budoucnu by tato centra mohli využívat i soukromí lékaři.

„Naše celkové investice během příštích čtyř let dosáhnou šesti miliard korun,“ uzavírá v rozhovoru. Jeho celé znění najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované