Hlavní obsah

S umělým sluncem a bez mříží, v Berouně se staví unikátní psychiatrie

Procházka budoucí psychiatrickou nemocnicí v Berouně s jejím majitelem Sotiriosem Zavalianisem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po covidu bude víc než potřeba, říká majitel Sotirios Zavalianis, ke stavbě Centra duševní rehabilitace v Berouně. Inspiraci hledal ve Skandinávii a také ve Švýcarsku.

Článek

Kolem rozestavěné pětipatrové budovy mezi kopci v Berouně, v části areálu tamní nemocnice, zatím krouží stavební stroje a jeřáb. Za rok a půl už by měla být nemocnice pro psychiatrickou a psychologickou péči hotová.

„Naším cílem je postavit nejmodernější psychiatrické zařízení v Evropě a destigmatizovat psychiatrickou péči. Lidí s duševními obtížemi rapidně přibývá. Psychické potíže se týkají každého třetího dospělého Čecha“, vysvětluje Sotirios Zavalianis, investor a majitel holdingu Akeso, který za projektem stojí. Slovu nemocnice se i v názvu záměrně vyhýbá, přesně v duchu moderní psychiatrické péče.

Centrum už teď nabírá první lékaře. Majitel také odtajnil, kdo centrum po odborné stránce povede. Za léčebnou část a medicínské programy bude zodpovědný psychiatr a psychoterapeut prof. Ján Praško, který nyní působí ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Centrum duševní rehabilitace Beroun

  • Budoucí nejmodernější psychiatrická nemocnice v Evropě.
  • Centrum buduje holding AKESO podnikatele Sotiriose Zavalianise za 1,2 miliardy korun v areálu Rehabilitační nemocnice Beroun.
  • Přípravy projektu od roku 2016, v srpnu 2021 hotová hrubá stavba, kolaudace je plánována na prosinec 2023.
  • V centru bude 200 lůžek.
  • Za léčebnou část a medicínské programy bude zodpovědný známý psychiatr a psychoterapeut prof. Ján Praško.

Procházíme budoucí vstupní dvoranou. Její podobu vidí Sotirios Zavalianis jako slunné „náměstí ve Florencii“. „Člověk by se tu měl cítit jako někde venku, ne uvnitř budovy,“ říká.

Nemocnice se postará o dvě stovky pacientů, zejména ze Středočeského kraje, počítá ale i s ambulantní péčí, s výjimkou dětí a chronických pacientů. Pracovat v něm bude 160členný zdravotnický a terapeutický tým.

Pro Akeso jde momentálně o druhou největší investici ve výši zhruba 1,2 mld. korun. První část stavebních prací pokryli z vlastních zdrojů bez dotací, na dostavbu pak využijí úvěr.

AKESO holding

  • Majitelem je podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis, který v Česku žije od roku 1984.
  • Součástí holdingu je mj. Nemocnice Hořovice, Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice v Praze, Rehabilitační nemocnice Beroun a Onkologické a radiologické centrum Multiscan, které je součástí Komplexního onkologického centra Pardubického kraje.
  • S obratem přes čtyři miliardy korun a 2800 zaměstnanci představuje druhou největší zdravotnickou skupinu v zemi.
  • Sotirios Zavalianis získal v roce 2018 titul EY Podnikatel Středočeského kraje.

Stavba, na níž se podíleli tuzemští i zahraniční architekti, sází na několik unikátů. V budově bude fungovat systém cirkadiánního osvětlení, které simuluje sluneční svit. Jinými slovy se intenzita světla bude měnit podle fáze dne. „Představte si ten nejkrásnější den u moře nebo na horách, jak dobře se u toho cítíte, a pro pacienta to bude uzpůsobeno tak, aby to na něj mělo blahodárný účinek,“ popsal Pavel Scholz, náměstek pro projektové řízení.

Firma investovala také například do nerozbitných skel a chytrých bezpečnostních systémů, takže se nemocnice obejde bez mříží. „Mříže tady nikde neuvidíte, to zaručuji,“ slibuje Pavel Scholz v rozhovoru pro SZ Byznys.

Podrobnosti o tom, jak nejmodernější psychiatrická nemocnice bude vypadat, najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované