Hlavní obsah

Žena ve vedoucí funkci? V Česku pořád vzácný úkaz

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Francouzské ženy mají největší šanci uchytit se ve vysokém managementu společností. Celosvětově zastává vedoucí pozice necelých 20 procent žen, Česko je však pod světovým i evropským průměrem.

Článek

Žen ve vedení je stále málo. Jejich počet v řídících orgánech společností se sice od roku 2018 celosvětově zvýšil na 19,7 procenta, generálních ředitelek po celém světě je však pouhých pět procent.

Tímto tempem by se rovného zastoupení žen a mužů v nejvyšších patrech vedení dosáhlo nejdříve v roce 2045. Vyplývá to ze sedmého vydání studie Women in the Boardroom společnosti Deloitte.

Celkově se průzkum zabýval 10 493 firmami ze 72 zemí světa. Podle Deloittu roste procento žen ve vedení společností šnečím tempem, a je tak stále na čem pracovat. Studie však ukázala, že evropský průměr předčil ten celosvětový. Ženy v Evropě totiž zastávají vedoucí pozice ve 30 procentech případů.

Průzkum se nevyhnul ani České republice. Ta si sice od roku 2018 polepšila o 3,4 procentního bodu, ale se svým přibližně 17procentním zastoupením žen ve vedení zaostává jak za celosvětovým, tak za evropským průměrem. Například v sousedním Polsku činí podíl žen ve vedení 23 procent, na Slovensku pak 25 procent.

Čekat půl století, než společnosti dosáhnou inkluzivních a různorodých týmů, fungovat nebude.
Gianmarca Monsellata, generální ředitel Deloitte France

Vláda České republiky přijala v roce 2021 Strategii rovnosti žen a mužů pro období mezi lety 2021–2030, která má zajistit, že se Česko dostane na srovnatelnou úroveň s ostatními státu EU. Vládní plán se zaměřuje hned na několik cílů – například snížení rozdílů v platech žen a mužů, genderově vyrovnaný poměr zaměstnanců nebo podporu a vzdělávání žen.

Francii pomohly kvóty

Mezi zeměmi s nejvyšším zastoupením žen ve vedení jasně dominují evropské země, částečně také díky zavedeným kvótám. Nejvyšším podílem zastupujících žen se může pyšnit Francie.

Podle generálního ředitele Deloitte France, Gianmarca Monsellata, stojí za úspěchem především uzákonění kvót. „Francouzský příklad ukazuje, že kvóty fungují. Naopak čekat půl století, než společnosti dosáhnou inkluzivních a různorodých týmů, fungovat nebude,“ řekl Monsellata.

Dobrého výsledku dosáhly ve studii i Norsko, Itálie nebo například Belgie. „Během několika posledních let došlo v Belgii k významnému pokroku, pokud jde o rovné podmínky pro ženy ve vedoucích pracovních pozicích. Všechny místní společnosti nyní do značné míry splňují regulační kvótu pro pohlaví,“ uvedl Piet Vandendriessche, generální ředitel Deloitte Belgium.

Naopak nejhůře jsou ženy zastoupeny v blízkovýchodních a asijských zemích, jako jsou Jižní Korea, Kuvajt, Saúdská Arábie a Katar.

Top 5 zemí v počtu žen v řídícím orgánu společnostíTop 5 zemí v počtu žen na pozici generálního ředitele
Francie – 43,2 procentaSingapur – 13,1 procenta
Norsko – 42,4 procentaŠvédsko – 12,4 procenta
Itálie – 36,6 procentaThajsko – 11,6 procenta
Belgie – 34,9 procentaIrsko – 11,5 procenta
Švédsko – 34,7 procentaFrancie – 9,7 procenta

Studie mimo jiné ukázala, že ve společnostech s ženou v roli generální ředitelky je znatelný i vyšší podíl žen ve vedoucích orgánech společnosti, než je tomu v případech, kdy šéfuje muž. Průměrný věk žen ve vedení je celosvětově 57 let a ve funkčním období zůstávají průměrně pět let, tedy o 2,5 roku méně než muži.

Reklama

Doporučované