Hlavní obsah

Inflace v eurozóně klesla, ale kvůli drahým potravinám méně, než se čekalo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Míra inflace v eurozóně v únoru čtvrtý měsíc v řadě klesla, tentokrát ale jen o 0,1 bodu na 8,5 procenta. Ve svém rychlém odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat.

Článek

V eurozóně, tedy skupině zemí, kde se platí eurem, ceny některých položek opět rostly. Největší růst zaznamenala kategorie potraviny, alkohol a tabák, kde ceny meziročně vzrostly o 15 procent ve srovnání s růstem o 14,1 procenta v lednu. Na druhém místě jsou energie s růstem o 13,7 procenta, zatímco v lednu jejich růst činil 18,9 procenta. Mírně výraznější byl proti lednu i růst cen služeb.

To je také důvodem, proč míra inflace v únoru sice klesla, tentokrát ale jen o 0,1 bodu na 8,5 procenta. Na trhu se přitom čekal výraznější pokles, analytici počítali s inflací 8,3 procenta nebo nižší.

Meziměsíčně se ceny v eurozóně podle rychlého odhadu zvýšily o 0,8 procenta. Rychlý odhad neobsahuje data za celou Evropskou unii, Eurostat je zveřejní v polovině března.

Nejvyšší inflaci mají v eurozóně i nadále pobaltské státy. V Lotyšsku míra inflace klesla na 20,1 procenta, tato země ale zůstává jedinou, kde je inflace stále nad 20 procenty. V Estonsku činí 17,8 procenta a v Litvě 17,2 procenta. Čtvrtou nejvyšší inflaci v eurozóně má s hodnotou 15,5 procenta Slovensko.

Naopak nejnižší růst cen registruje Lucembursko, kde míra inflace v únoru podle odhadu Eurostatu klesla na 4,8 procenta z lednové hodnoty 5,8 procenta. Inflace v Belgii se snížila na 5,5 procenta ze 7,4 procenta v lednu. Řecko a Španělsko mají míru inflace nad šesti procenty, Francie nad sedmi.

Reklama

Doporučované