Hlavní obsah

Levné peníze jsou cesta do pekla, zničily by lidem úspory, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o situaci české ekonomiky v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb.

Reklama

Ekonom Jan Švejnar zkritizoval kroky České národní banky, která podle něj zvýšením úrokových sazeb Česku škodí. O tématu diskutují i čtenáři Seznam Zpráv, část jich dává Švejnarovi za pravdu, jiní s kritikou ČNB nesouhlasí.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u rozhovoru s ekonomem Janem Švejnarem, který hodnotí agresivní zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB a následné posilování české měny.

Karel Stržanovský: Českým firmám vadí především neustálé převody mezi eurem a korunou. Eura potřebují na nákupy materiálů, strojů, energií atd. Koruny pak na výplatu zaměstnanců. Firmy prodávající konečné výrobky a služby pak utržené koruny zase převádějí na eura a kolotoč jede znovu. A že by vláda měla roztáčet ekonomiku sypáním peněz? Ekonomiku mají roztáčet lidé a firmy. A stát má nepřekážet.

Václav Říha: Poprvé, co se Švejnarem nesouhlasím. Nejsou totiž jen dlužníci, ale i spořiví lidé a firmy. A těm nejen vysoká inflace, ale téměř nulové úroky totálně ničí peníze. A přiznejme si, že ČNB jiný nástroj na boj s inflací nemá. A to, že firmy neporostou tak rychle, je prostě ve stávající době nedostatku pracovních míst, nedostatku energie a materiálu dobře. Právě to zpomalení růstu nám totiž pomůže i ke zpomalení inflace. Chápu, že věční dlužníci jako Babiš a jeho Agrofert budou se Švejnarem souhlasit, nicméně stát a ČNB nejsou jen pro ně.

Miroslav Šilhavý: Silnější koruna dává nyní smysl. Je dlouhodobě nulová nezaměstnanost a jedním z inflačních tlaků je rostoucí cena práce, která roste nepřiměřeně a z velké části kvůli tomu, že podniky musejí přetahovat zaměstnance přeplácením. USA ani zbytku Evropy nezdravá přezaměstnanost do rovnice nevstupuje, nám ano.

Michal Kres: Typický liberální ekonom, kterému jde především o blaho podnikatelů lačnících po úvěru nebo po vývozu svého zboží do ciziny. Lidé, kteří mají celé své úspory v penězích, ho nezajímají. Klidně ať o ně inflací přijdou. Přitom tihle lidé se naopak chovali férově a neskupovali byty, které nepotřebují, nechávali je těm, co potřebují bydlet, a spoléhali se na bankovní vklady, které nikoho v bydlení neomezují. A teď na tom mají být biti? Krásně spravedlivé. Naopak ČNB alespoň trochu na tyhle lidi myslí a je dobře, že dělá alespoň nějaké kroky k záchraně jejich úspor.

Aleš Mošna: Levné peníze (úvěry) jsou cesta do pekla nezodpovědnosti řídících pracovníků. V inflaci dnešních dní by nízká úroková míra byla smrtelná pro úspory běžných lidí. ČNB postupuje správně. Že se jejími kroky posílila i koruna, je jen dobře. Náš stát je jen montovna, takže to není jen o menším množství korun z exportu, ale i o menším množství korun za dovážené suroviny a jiné vstupy do výroby.

Jan Rosan: Pravdu má (Švejnar) v tom, že opatření ČNB by mělo kopírovat nebo se blížit opatření Evropské centrální banky, neboť jinak jsou všichni v Česku oproti evropským státům znevýhodněni. Bohužel ČNB je řízena velmi neobratnými bankéři, kteří realizují pouze vlastní zájmy.

Martin Gančarčík: Krok ČNB nahrává jen a pouze bankám, naprostá většina lidí má nějaký druh úvěru (hypotéku apod.), kde zvyšováním úrokové sazby rostou splátky měsíčně až o tisíce korun. Naproti tomu běžní spořitelé získají desetikoruny či stokoruny měsíčně. Zdražování úvěrů naprosto ochromí jak soukromé, tak firemní investice a bude to mít dopad na ekonomiku jako takovou.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Pavel Menčík: Je absolutní ekonomický nesmysl, když země, která má 10 milionů obyvatel (tedy méně, než má například metropolitní oblast Londýna), má v dnešním globalizovaném světě vlastní měnu. To jen lidé s egem, jako má Klaus či Zeman, potřebují mít pocit důležitosti. A podporují je lidé, kteří když jedou na dovolenou, tak jeden rok zjistí, že je kurz pro ně výhodný. Když je další rok nevýhodný, tak zůstanou doma a jsou hrdí, že máme vlastní měnu, protože mají koruny rádi, jsou na nich naše obrázky. Měli jsme mít euro současně se Slováky a bylo by o jeden ekonomický problém méně.

Reklama

Doporučované