Hlavní obsah

Levný plyn v ohrožení, ceny obrátily a už zdražuje i elektřina

Foto: Chevron, Seznam Zprávy

Těžařská plošina nad ložiskem plynu Tamar u břehů Izraele.

Reklama

Izrael nařídil kvůli bezpečnosti uzavřít jedno z ložisek pro těžbu plynu, Finsko řeší havárii plynovodu. Ceny plynu se otočily vzhůru, zdražuje i elektřina.

Článek

Nadějné vyhlídky ohledně setrvalého zlevňování plynu jsou v ohrožení. Víkendový útok na Izrael v kombinaci s nevyjasněnou havárií plynovodu mezi Finskem a Estonskem tlačí cenu pro Evropu opět vzhůru.

V porovnání s loňskými extrémy jde zatím jen o drobný výkyv. Skok směrem vzhůru oproti minulému týdnu je ale jasně vidět. Plyn na nizozemské burze TTF, považované za hlavní vodítko pro evropský trh, zdražil během pondělí a úterý o třetinu na úroveň poblíž 50 eur za megawatthodinu. Jde o nejvyšší cenu od dubna.

V návaznosti na plyn se otočily i cenové indexy u elektřiny, byť zatím ne tak výrazně. Proud s dodávkou v příštím roce pro český trh zdražil podle pražské burzy PXE od minulého týdne ze 117 na 126 eur za megawatthodinu.

Po sobotních událostech v Izraeli nařídila tamní vláda firmě Chevron, aby uzavřela podmořské ložisko Tamar. To se nachází 80 kilometrů od přístavu Haifa a patří ke dvěma největším v izraelských vodách. Důvodem uzavírky jsou obavy o bezpečnost, tedy hrozba útoku na těžařskou plošinu coby důležitý prvek energetické infrastruktury.

Izrael exportuje plyn přes Egypt dál do Evropy. Výpadek jednoho ze dvou jeho ložisek není pro velký evropský trh nic fatálního, chybí ale jasné zprávy o tom, jak se bude konflikt v Izraeli dál vyvíjet. Podle agentury Bloomberg se aktuální situace už podepsala na tom, že jedna z lodí pro přepravu plynu do Evropy nabrala v Egyptě zpoždění.

Foto: Trading Economics, Seznam Zprávy

Cena plynu pro evropský trh (EUR/MWh).

Současně chybí jasné informace o tom, co se stalo s plynovodem Balticconnector mezi Finskem a Estonskem. V neděli v něm došlo k neobvyklému poklesu tlaku a úniku plynu. První zprávy mluví o úmyslném poškození. V pořádku není ani telekomunikační kabel položený v moři paralelně s plynovodem.

„Je pravděpodobné, že poškození plynového potrubí i kabelu je výsledkem vnější aktivity,“ uvedl v úterním tiskovém prohlášení finský prezident Sauli Niinistö. Finsko je nově členem NATO a v prohlášení se objevila i znepokojivě znějící poznámka, že Niinistö incident probíral s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem a že „NATO je připraveno s vyšetřováním pomoci“.

Balticconnector je starý čtyři roky a umožňuje zásobovat Finsko z ložisek v Lotyšsku. Finsko má ale i záložní trasy, mimo jiné nové přístavy pro dovoz zkapalněného plynu. Prozatím není jasné, jak velkou opravu bude plynovod potřebovat a jak dlouho budou práce trvat. Bezpečnost dodávek je ale podle finských úřadů zajištěna.

Reklama

Doporučované