Hlavní obsah

Merci, oddechli si investoři, když Francouzi zvolili Macrona

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Emmanuel Macron obhájil post prezidenta Francie. Ilustrační foto.

Reklama

Možné vítězství Marine Le Penové ve francouzských volbách děsilo řadu investorů i podniků. Nebylo totiž jasné, jak by politička postupovala například vůči euru. Díky znovuzvolení Macrona se však investorům ulevilo.

Článek

Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je pro investory úlevou. Někteří se totiž obávali toho, že by případné vítězství krajně pravicové Marine Le Penové rozvířilo evropské trhy. Podle agentury Bloombergu hrozilo, že by zvolení Le Penové vedlo k možnému propadu eura srovnatelnému s brexitem.

„V krátkodobém horizontu by mělo z těchto voleb těžit především euro,“ řekl pro Bloomberg Frederic Leroux, člen strategického investičního výboru v Carmignac Gestion.

Le Penová v roce 2017 upustila od výzev, aby se Francie vzdala eura. Na druhou stranu se ale stále zasazuje o referendum o ústavě – požadovala, aby bylo francouzské právo nadřazené pravidlům EU. Zároveň chtěla obnovit trvalé hraniční kontroly v schengenském prostoru, což je v rozporu se současnými zákony.

Z Macronovy obhajoby mandátu budou vedle eura těžit i francouzské dluhopisy. To potvrdil i Emmanuel Cau, šéf evropské akciové strategie v Barclays. Podle něj se z Macronova vítězství mohou těšit i akcionáři francouzských bank. Stejný názor Bloombergu sdělil i Fabio Caldato, partner společnosti Olympia Wealth Management. „Evropští investoři se po francouzských exit pollech baví: potenciální černé pondělí se nekonalo.“

Macronův triumf nahrává provozovatelům mýtných systémů

Akcie francouzských bank jako BNP Paribas SA a Société Générale SA, které těžily z těsnější integrace do EU, pravděpodobně zareagují na Macronovo znovuzvolení pozitivně. Čtyřiačtyřicetiletý prezident se zavázal pokračovat v úsilí o to, aby se Francie stala základním kamenem silnější a integrovanější EU.

Francouzské politické riziko sice úplně nezmizí, podařilo se však překonat hlavní překážku. Díky tomu si tamní investoři mohou oddechnout.
Michael Metcalfe, State Street Global Markets

Macronův úspěch hraje do karet i společnostem, které provozují mýtné systémy, jako jsou Vinci a Eiffage SA. Le Penová se totiž zavázala znárodnit dálnice v zemi, což by pro soukromé podniky a jejich akcionáře do budoucna znamenalo finanční ztráty.

Podle Bloombergu na Macronově vítězství vydělají i energetické podniky jako Électricité de France a Engie nebo stavební společnosti jako Bouygues – a především jejich akcionáři, kteří by se nyní neměli obávat propadu těchto společností.

„Macronovo znovuzvolení není velkým překvapením, ale přesto by mělo být úlevou,“ zdůraznil Cau z Barclays, podle kterého se bude dařit především akciím francouzských bank.

Francie se připravuje na parlamentní volby

Podle francouzského ministerstva vnitra získal Macron v nedělním druhém kole 58,55 procenta hlasů, Le Penovou tak předběhl o 17 procent. Vůdkyně nacionalistů přiznala porážku v projevu ke svým příznivcům v Paříži.

Výzvou pro Macrona v příštích pěti letech bude získat podporu pro své plány na zvýšení konkurenceschopnosti země přepracováním sociální politiky. Mluví se především o důchodové reformě a expanzi ekonomiky.

Prezidentské volby sice investory uklidnily, ale v červnu ve Francii proběhnou další volby, tentokrát parlamentní. A i ty budou finanční analytici a držitelé akcií pečlivě sledovat. Současné Macronovo vítězství totiž ukázalo, že je země rozdělená víc než před pěti lety. Nacionalistů přibývá a Le Penová si letos, v porovnání s minulými volbami, výrazně polepšila.

„Ačkoli francouzské politické riziko úplně nezmizí, podařilo se překonat hlavní překážku. Díky tomu si tamní investoři mohou oddechnout a soustředit se například na probíhající konflikt na Ukrajině a postoje Evropské centrální banky,“ řekl pro Bloomberg Michael Metcalfe, globální šéf makro strategie ve State Street Global Markets.

Reklama

Doporučované