Hlavní obsah

Akcie Tesly rostly a Musk opět sedí na trůnu nejbohatšího člověka na světě

Foto: Shutterstock.com

Americký miliardář Elon Musk.

Reklama

Čelo žebříčku nejbohatších lidí na světě se po půl roce znovu proměnilo. Americký byznysmen Elon Musk na prvním místě střídá ředitele společnosti LVMH Bernarda Arnaulta.

Článek

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovému 24procentnímu růstu akcií své automobilky Tesla sesadil z první příčky Bernarda Arnaulta, který stojí v čele luxusního koncernu LVMH, kam spadá například i známá společnost Louis Vuitton.

Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů, tedy do výše 4,3 bilionu korun.

Akcie výrobce elektromobilů Tesla podle údajů Yahoo Finance v květnu přidaly 24 procent. Musk podle údajů společnosti FactSet vlastní asi 13 procent společnosti Tesla, právě ta tvoří většinu jeho bohatství.

Kromě Tesly americký podnikatel šéfuje i výrobci raket SpaceX a vlastní sociální síť Twitter. Arnault ho z prvního místa v žebříčku sesadil v prosinci, kdy akcie Tesly klesly právě po jeho koupi Twitteru za 44 miliard dolarů. Muskovi patří také společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy.

Ta nedávno dostala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii využití čipů na lidech. Pro tuto Muskovu firmu se jedná o významný milník. Cílem Neuralinku je vyvinout čip, který by umožnil mozku ovládat složitá elektronická zařízení, ochrnutým lidem obnovit motorické funkce a léčit mozkové choroby, jako je Parkinsonova choroba, demence či Alzheimerova choroba.

Musk se dnes vrací z dvoudenní návštěvy Číny, kde se sešel s vysokými politickými představiteli včetně ministra zahraničí Čchin Kanga. Návštěva přišla v době napětí mezi Washingtonem a Pekingem a podle analytiků byla znamením, že Čína je pro Teslu důležitým trhem.

Během návštěvy se Kang snažil Muska ujistit, že Čína je otevřená zahraničním podnikům a bude jim i nadále nabízet přátelské obchodní prostředí. Musk také údajně signalizoval další expanzi v Číně, napsal server CNBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované