Hlavní obsah

Bill Gates varuje před novou pandemií. „Příště se musíme víc snažit,“ říká

Foto: Kuhlmann/MSC/Wikipedia

Podle Billa Gatese se mělo více zemí vydat cestou, kterou zvolila Austrálie. Ilustrační foto.

Reklama

Miliardář Bill Gates počítá s příchodem nové pandemie. Na konferenci v Mnichově proto vyzval k lepší připravenosti a investicím do zdravotnických technologií.

Článek

Podnikatel a filantrop Bill Gates v pátečním vystoupení na výroční německé bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že potenciální nová pandemie by pravděpodobně pramenila z jiného patogenu než z rodiny koronavirů. „Přijde další pandemie. Příště ale půjde o jiný patogen,“ řekl serveru CNBC Gates.

Dodal však, že pokroky v lékařských technologiích by měly světu pomoci se s novou pandemií lépe vypořádat. Tedy za předpokladu, že se do nich bude investovat.

Příště se musíme víc snažit a místo dvou let bychom to měli zvládnout za šest měsíců.
Bill Gates, podnikatel a filantrop

Dva roky poté, co se svět začal s pandemií koronaviru potýkat, Gates řekl, že nejhorší dopady onemocnění pominuly. Zdůvodnil to tím, že velké části světové populace získaly určitou úroveň imunity. Závažnost koronaviru se pak ještě snížila s variantou omikron.

Podle Gatese je navíc obranyschopnost společnosti vůči koronaviru způsobená samotným virem. „Dostal se ke světové populaci lépe než my s vakcínami. Pravděpodobnost vážného průběhu onemocnění – k čemuž přispívá stáří, obezita nebo cukrovka – je mnohem nižší, právě kvůli tomu, že se část populace nakazila,“ řekl miliardář pro CNBC.

Světová zdravotnická organizace chtěla dosáhnout 70procentní proočkovanosti světové populace do poloviny roku 2022. Podle Gatese je ale splnění cíle nemožné, protože je už „příliš pozdě“. Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru dostalo necelých 62 procent světové populace.

Kdyby ostatní země reagovaly podobně jako Austrálie, neříkali bychom tomu teď pandemie.
Bill Gates, podnikatel a filantrop

Dodal, že svět by měl v budoucnu postupovat rychleji ve vývoji a distribuci vakcín, a vyzval vlády, aby investovaly již nyní. „Příště se musíme víc snažit a místo dvou let bychom to měli zvládnout za šest měsíců. Náklady na připravenost na další pandemii nejsou tak vysoké. Není to jako změna klimatu. Pokud budeme racionální, příště to podchytíme včas a nákaza se možná nebude muset šířit po celém světě,“ uvedl Gates.

V rámci rozhovoru Gates připomněl i přístup, který měla během první vlny pandemie Austrálie. Ta uzavřela na delší dobu hranice a silně podporovala očkování. „Kdyby ostatní země reagovaly podobně jako Austrálie, neříkali bychom tomu teď pandemie,“ doplnil Gates.

Podnikatel se nedávno spojil s britskou nadací Wellcome Trust, aby věnoval 300 milionů dolarů organizaci Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Ta pomohla vytvořit program Covax pro dodávky vakcín do chudších zemí. CEPI si momentálně klade za cíl získat 3,5 miliardy dolarů ve snaze zkrátit čas potřebný k vývoji nové vakcíny na pouhých 100 dní.

Reklama

Doporučované