Hlavní obsah

I majitelku Dermacolu čeká první školní den. Založila školu v centru Prahy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatelka a majitelka Dermacolu Věra Komárová připravuje novou budovu její školy pro první akademický rok.

Reklama

První školní den se blíží nejen dětem, ale také podnikatelce a majitelce společnosti Dermacol, která v loňském roce založila vlastní školu. Letos na jaře pro ni koupila budovu a nyní jí představuje veřejnosti.

Článek

Zbývají poslední dny do startu nového školního roku. S tím, jak vrcholí letní prázdniny, vrcholí také přípravy nových prostor mezinárodní školy Leonardo Da Vinci v centru Prahy, kterou v loňském roce založila podnikatelka a spolumajitelka značky Dermacol Věra Komárová.

Myšlenka otevřít si vlastní školu se podnikatelce v hlavě zrodila během pandemie koronaviru, kdy výuka probíhala mnoho měsíců pouze distanční formou.

„Mám tři dcery, které byly, stejně jako ostatní děti, celkem šestnáct měsíců sociálně izolovány. Chtěla jsem vytvořit prostor, který by jim sloužil nejen pro kvalitní vzdělávání, ale také pro mimoškolní aktivity, odpočinek a socializaci,“ říká podnikatelka, zatímco prochází nové prostory školy, kde už za necelé dva týdny odstartuje první akreditovaný školní rok.

Škole koupila budovu v centru Prahy

Už loni v září školu otestovalo v rámci programu komunitní školy 18 dětí. Během pár měsíců se jejich počet rozrostl na 38 a na jaře podnikatelka mohla slavit. Její škola totiž získala zápis do registru Ministerstva školství jako základní škola a gymnázium a kromě české má také zahraniční akreditace.

„Aktuálně na svůj první školní den v nové škole čeká více než 100 žáků,“ dodává Komárová.

Loni ale ještě podnikatelka provozovala školu v pronajatých prostorách. Po získání oficiálního zápisu od Ministerstva školství Komárová zainvestovala také do prostor a pořídila celou budovu v centru Prahy, v Dlouhé ulici.

Dům u Borovanských chráněný organizací UNESCO tu stojí už od raného středověku a v posledních letech ho dlouhodobě využívala Investiční kapitálová společnost Komerční banky.

„Budova je 1700 metrů čtverečních velká a vejdou se do ní desítky tříd, kabinetů i odpočinkových a společných prostor,“ říká Věra Komárová.

+6

Nemovitost ji vyšla na 200 milionů korun. Další investice v rámci příprav na první školní rok se podle jejích slov vyšplhala na dalších přibližně 20 milionů korun.

Nové prostory školy se rozkládají ve třech patrech budovy. Na první pohled interiér domu školu nepřipomíná. Přímo naproti vchodu do školy stojí rozlehlé prosklené atrium, které je vyčleněno pro žáky, již zde mohou trávit volný čas o přestávkách. Ostatní místnosti v přízemí slouží jako pedagogické zázemí, sborovny či prostory přímo pro komunikaci vedení školy s rodiči. Nelze zapomenout ani na ředitelnu. Vše ale doprovázejí vysoké klenuté stropy a masivní schodiště.

O patro výš se nachází učebny pro žáky gymnázia. Původní místnosti s robustními lustry doplňuje moderní školní nábytek českého výrobce Santal. V přípravě jsou také rozlehlé prostory budoucích laboratoří.

Druhé patro patří učebnám pro žáky nejnižších ročníků. Oproti třídám v prvním patře, tady jsou prostory více otevřené. Školní lavice jsou situovány pro skupinovou práci, je zde také větší prostor pro aktivní trávení času a nelze opomenout ani horolezeckou stěnu, kterou budou mít o přestávkách k dispozici žáci první třídy.

Maximálně 16 žáků ve třídě

Žáci jsou do privátní školy přijímáni na základě pohovoru, při zápisu pak musí vypracovat kompetenční test, který prozradí jejich studijní předpoklady. Dětí je ve třídě maximálně 16.

Školné je určeno v závislosti na věku dítěte. Měsíční poplatky se pohybují mezi 20 až 25 tisíci korunami měsíčně, přičemž pro talentované děti a nebo děti samoživitelek škola nabízí prospěchové stipendium.

Sama Věra Komárová má ke školství blízko, protože vystudovala pedagogiku a překladatelství. Se začátky školy jí pak pomohli poradci ze škol Open Gate, Porg a British School, členky Česko-moravské asociace podnikatelek a manažerek a také její sestra Jana Kargerová Poche, která na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity vyučuje didaktiku.

Základní školou a gymnáziem její plány nekončí. Svou instituci plánuje rozšířit také o předškolní vzdělávání.

Hlavní byznys Věry Komárové však nadále zůstává ve společnosti Dermacol. Této tradiční české značce se podařilo prorazit v sedmdesáti zemích. V době pandemie a zavřených obchodů firmě klesl zisk, třeba prodeje make-upu klesly o polovinu a prodeje rtěnek dokonce o 70 procent. Firmu však držela výroba sprchových gelů a mýdel. Teď se tržby vracejí na původní úroveň a firma je opět zisková. Za loňský rok už Dermacol a výrobní firma Cosmonde vykázaly EBITDA zhruba 40 milionů korun.

Reklama

Doporučované