Hlavní obsah

Nájezd na předměstí Paříže. Křetínský koupil za miliardu kus IT firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský

Reklama

Investiční společnost Vesa Equity Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče investovala jednu miliardu korun do francouzské softwarové společnosti Quadient.

Článek

Tuzemský byznysmen Daniel Křetínský vybaven desetimiliardovými zisky ze svých elektrárenských firem pokračuje v expanzi.

Společnost Vesa Equity Investments, přes kterou Křetínský s Patrikem Tkáčem vstupují do veřejně obchodovaných firem, koupila významný podíl ve francouzské softwarové firmě Quadient. Quadient vytváří IT infrastrukturu například pro poštovní společnosti a digitalizuje komunikaci firem se zákazníky.

„Ano. Mohu potvrdit, že jsme do Quadientu zainvestovali. Další komentáře ale nebudeme poskytovat,“ uvedl pro SZ Byznys šéf komunikace Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Častvaj.

EPH Daniela Křetínského

  • Základy Energetického a průmyslového holdingu (EPH) byly položeny, když Křetínský začal na přelomu tisíciletí pracovat pro finanční skupinu J&T
  • Ke zlomovým momentům lze počítat spolupráci s polostátním ČEZem, s nímž udělala J&T a Křetínský velmi lukrativní a poměrně nejasné obchody v rámci směny energetických aktiv
  • V roce 2009 se EPH formalizoval a vznikl samostatný holding, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard korun, vlastnil dvě desítky českých firem a zaměstnával šest tisíc lidí
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 miliard Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku.
  • Dnes vlastní holding Patrik Tkáč (44 procent mínus jedna akcie), manažeři EPH (6 procent) a Daniel Křetínský (50 procent plus jedna akcie), který vykonává manažerskou kontrolu.
  • Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International, sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici, a také realitní EP Real Estate.
  • EPH vlastní v současnosti většinu aktiv v zahraničí, i prostřednictvím Vesa Equity Investments, do níž jsou soustředěny podíly ve veřejně obchodovaných aktivech
  • V roce 2022 měl EPH aktiva ve výši 30,5 miliard eur a výnosy 37,1 miliard eur. EBITDA byla 4,3 miliard eur

Tržní kapitalizace firmy je aktuálně 669 milionů eur, tedy přes 16 miliard korun. Vesa pak podle údajů pařížské burzy vlastní 2 094 473 akcií společnosti, což představuje 6,08 procenta kapitálu a hlasovacích práv společnosti. Nakoupený podíl má tedy aktuálně hodnotu 40,2 milionu eur, což je asi jedna miliarda korun.

Firma Quadient působí hlavně v Severní Americe, Evropě a asijsko-pacifickém regionu a má pobočky ve 26 zemích. V prvním pololetí letošního roku dosáhly její tržby 522 milionů eur (13,5 miliardy korun). Provozní zisk EBIT pak činil 68 milionů eur (1,7 miliardy korun).

Nákup podle plánu

Investice zapadá do strategie Křetínského a Tkáče, kteří se soustředí na infrastrukturní firmy v širším slova smyslu, od energetiky až po maloobchod a logistické poštovní služby. Už nyní vlastní významné podíly například v britské Royal Mail, nizozemské PostNL, francouzském Fnac Darty či síti obchodů Casino.

Quadient, dříve vystupovala pod názvem Neopost, je francouzská společnost specializující se na logistické vybavení a zpracování pošty. Její podnikání se v průběhu let vyvinulo z výrobce frankovacích strojů a vybavení poštovních podatelen do širšího záběru. Soustředí se hlavně na automatizaci komunikace firem se zákazníky, softwarové služby související s poštou a IT řešení zpracovávání poštovních balíků.

Společnost byla založena v roce 1924 pod názvem Société des Machines Havas. V roce 1924 uvedla na trh svůj první frankovací stroj a v témže roce založila společnost Neopost pobočku ve Spojeném království. Firma v současnosti sídlí na jižním předměstí Paříže v Bagneux v departementu Hauts-de-Seine.

Reklama

Doporučované