Hlavní obsah

Renáta Kellnerová je 141. nejbohatším člověkem světa. Vlastní 292 miliard korun

Foto: Profimedia.cz

Sídlo skupiny PPF v pražských Dejvicích.

Reklama

Hlavní akcionářka skupiny PPF Renáta Kellnerová vlastní podle agentury Bloomberg majetek v hodnotě 12,7 miliardy dolarů, tedy 292 miliard korun.

Článek

Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová je podle žebříčku agentury Bloomberg 141. nejbohatší osobou na světě. Aktuální hodnota jejího majetku s rodinou je 12,7 miliardy dolarů, tedy 292 miliard korun.

Od začátku roku se přitom – hlavně kvůli válce na Ukrajině – snížila o 634 milionů dolarů. Žebříček majetku agentury Bloomberg patří k nejpřesnějším a přepočítává se každý den.

Podle konkurenčního žebříčku časopisu Forbes, který publikoval ocenění v březnu, činí hodnota jejího majetku 16,3 miliardy dolarů, tedy 374 miliard korun.

Bohatství Renáty Kellnerové pochází z investiční společnosti PPF Group, která podle agentury ovládá majetek ve výši 40,3 miliardy eur (necelý bilion českých korun). Kellnerová s rodinou vlastní 98,9 procenta skupiny, minoritními akcionáři jsou pak Ladislav Bartoníček, dlouholetý spolupracovník zesnulého Petra Kellnera, a Jean-Pascal Duvieusart. Nově jmenovaný šéf PPF Jiří Šmejc by mohl do budoucna získat ve skupině až desetiprocentní podíl.

Kellnerová, která se prakticky neobjevuje na veřejnosti a nejsou k dispozici ani její fotografie, byla jmenována správkyní dědictví během probíhajícího dědického řízení poté, co Kellner v březnu 2021 zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce.

PPF podniká v telekomunikacích, médiích, strojírenství, biotechnologiích či nemovitostech, ale prostřednictvím skupiny Home Credit především ve financích. Ve splátkové společnosti Home Credit, jejíž účetní hodnota v roce 2020 činila 2,1 miliardy eur, patří skupině PPF přes 91,1 procenta, zbytek ovládá Šmejc.

PPF nedávno ohlásila rozprodej jednotlivých společností Home Creditu. Před několika dny oznámila prodej Home Creditu v Ruské federaci, odkud odchází i v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině, a Kazachstánu. Aktuálně prodala PPF pětici ruských investorů 49,5 procenta akcií ruského Home Creditu and Finance Bank, zbývající podíl pak hodlá skupina prodat během příštích několika měsíců.

Současně probíhá prodej i jihoasijských a indických aktiv Home Creditu. Podle informací z března patřily mezi zájemce velké finanční konglomeráty: japonské Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group. Dalším byl i Grab Holdings, což je obří logistická společnost z jihovýchodní Asie.

Agentura Bloomberg na konci března uvedla, že PPF si finanční firmy v Indonésii, Vietnamu, na Filipínách a v Indii cení na 2 až 2,5 miliardy dolarů (46 až 57 miliard korun). Home Credit, jehož generálním ředitelem byl dosud Šmejc, diskutuje s potenciálními investory nejen o úplném prodeji, ale i o možnostech partnerství.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Podle posledních výsledků vytvořila v prvním pololetí 2021 konsolidovaný a auditovaný čistý zisk 208 milionů eur (5,32 miliardy korun), zatímco o rok dříve vykázala ztrátu 384 eur milionů eur (9,83 miliardy korun).

Petr Kellner

  • narodil se v roce 1964 v České Lípě v bývalém Československu. Po absolvování střední školy s ekonomickým zaměřením v Liberci se přestěhoval do Prahy, kde nastoupil na Vysokou školu ekonomickou. V roce 1986 získal magisterský titul v oboru ekonomie. Mezi jeho první zaměstnání patřila práce pro Barrandovská filmová studia a prodej kopírek Ricoh.
  • po sametové revoluci v roce 1989 hledal Kellner nové příležitosti. Nová vláda začala privatizovat státní podniky a Kellner pomohl vytvořit investiční fond, jehož cílem bylo odkoupit podíly v bývalých českých podnicích. V roce 1991 založil se dvěma společníky skupinu PPF.
  • postupně se činnost PPF rozrostla do oblasti financí, telekomunikací, médií, nemovitostí, výroby dopravních prostředků, pojišťovnictví a biotechnologií. Skupina Home Credit patří k největším spotřebitelským bankám ve střední a východní Evropě a od té doby expandovala do Číny, Vietnamu, Indie, Indonésie, na Filipíny a do Kazachstánu.
  • Renáta a Petr Kellnerovi založili v roce 2002 charitativní nadaci Educa, která se zaměřuje na vzdělávání. V roce 2011 manželé Educu sloučili se svou další charitativní organizací The Kellner Family Foundation, která přispívá na vzdělávací, kulturní a zdravotní účely.
  • milníky skupiny PPF: v roce 1997 Petr Kellner zakládá Home Credit, pobočku PPF pro spotřebitelské financování; v roce 2010 PPF získává povolení založit společnost pro spotřebitelské financování v Číně; v roce 2013 PPF kupuje kontrolní podíl v českém mobilním operátorovi Telefonica; 27. března 2021 Petr Kellner umírá při havárii vrtulníku ve věku 56 let.

Reklama

Doporučované