Hlavní obsah

Sankce budou tvrdší. Dotknou se i Rusů žijících v Česku, říká bankéř

Generální ředitel Fio banky Jan Sochor v rozhovoru pro SZ Byznys. Video: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

 

Reklama

I občané Ruska, kteří jsou v Česku usazeni dávno, budou mít zřejmě platby zablokovány. Pro banky je to jednodušší než zjišťovat, kdo má v EU trvalý pobyt.

Článek

Tuzemská Fio banka se z malé banky probojovává mezi největší bankovní ústavy v zemi. Podle počtu klientů, jichž má už 1,2 milionu, je šestou největší bankou v Česku, hned za Raiffeisenbank a Monetou.

V roce 2021 Fio banka vydělala 2,3 miliardy korun po zdanění. V rozhovoru pro SZ Byznys doufá generální ředitel Fio banky Jan Sochor letos v ještě vyšší zisk, i když například v hypotékách očekává letos pokles o 30 procent. „Teď jsme pravděpodobně v tom největším útlumu,“ říká Sochor, jehož banka má bilanci 215 miliard korun.

Může za to unikátní a neobvyklý byznysový model Fio banky, která má rozpůjčovánu v úvěrech jen menší část ze svých vkladů, a velkou část jen ukládá u České národní banky a těží z úroků. Tyto úroky národní banka začala v minulém roce razantně zvedat.

Velkou část zisku Fio banky loni tvořilo i „rozpouštění“ opravných položek. Jinými slovy banka předpokládala, že klienti jí část úvěrů kvůli pandemii přestanou splácet, ale nakonec své půjčky klienti uhradili.

Jan Sochor (53)

  • generální ředitel a předseda představenstva Fio banky
  • na různých pozicích ve skupině Fio působí od jejího založení v roce 1993
  • ředitelem je od roku 2001
  • je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy

Fio banka nabízí kromě bankovních služeb i investiční služby. V současnosti má dva investiční fondy, které dohromady spravují 1,3 miliardy korun. „Jen za loňský rok do našich fondů přiteklo tři čtvrtě miliardy korun, což je strašlivě moc. Na to, že jsme začali někdy před dvěma lety, je to krásný výsledek,“ říká Sochor.

Fio bude spouštět i realitní fond, do kterého hledá investici, a pak ho bude nabízet i klientům.

Dopady invaze

Do hospodaření banky by však mohla promluvit i ruská invaze na Ukrajině. Největší dopady následných sankcí, které západní státy uvalily na Rusko, vidí Sochor v přerušeném platebním styku. „Sankce jsou docela ostré. Aktuálně předpokládám, že s nimi mají všechny banky poměrně těžkou hlavu,“ říká Sochor.

Fio banka provádí většinu plateb v českých korunách, ale problémy mají například ruští klienti, kteří chtějí platit do zahraničí. „Mezibankovní platební styk v rublech aktuálně absolutně nejde. Žádná banka ho nezprostředkuje. Když válka začala, zareagovali jsme rychle a vztah s naší ruskou partnerskou bankou jsme ukončili a všechny peníze stáhli,“ vypráví Sochor.

Závažnější jsou podle Sochora problémy s platbami v dolarech. „Vypadá to tak, že v nejbližších týdnech přestanou být mezinárodním korespondenčním stykem být možné posílat jakékoli dolary, které se jakkoli týkají Ruska,“ říká Sochor. I občané Ruska, kteří jsou v Česku usazeni dávno, budou mít zřejmě platby zablokovány.

Fio banka

  • je česká banka aktivní od roku 2010
  • do té doby fungovala jako spořitelní družstvo a burzovní společnost Fio
  • majiteli jsou Petr Marsa a Romuald Kopún
  • v roce 2021 vydělala 2,3 miliardy korun

Důvodem je podle Sochora to, že banky opatření velmi často udělají ještě tvrdší, než jsou definované Evropskou unií. Sankce se tedy například nemají týkat ruských občanů, kteří mají v Evropské unii povolení k pobytu. „Jednodušší je však pro banky přeprogramovat své systémy tak, že se to týká všech ruských občanů. Tím mezinárodním platebním stykem pak už neprotlačíte informaci, že tento konkrétní Rus má v tuzemsku trvalý pobyt,“ říká Sochor.

Případ ČSSD

Fio banka také v minulosti poskytovala financování politické straně ČSSD, která neuspěla v minulých parlamentních volbách. Z kontokorentního účtu ve výši 250 milionů korun většinu ČSSD vyčerpala a každý rok platí asi deset milionů korun na úroky z tohoto dluhu.

„ČSSD má spoustu nemovitého majetku, spoustu aktiv na zaručení úvěrů i příjmů z toho plynoucích, takže si z toho může každý dovodit, že není až tak úplně závislá na politické štěstěně,“ říká Sochor.

Fio banka neplánuje, že by úvěry ČSSD zesplatnila, spíš se s klienty snaží dohodnout a najít společné řešení.

„I kdyby byl problém se splácením, většinou to dopadá tak, že bychom si sedli a my bychom jim řekli: ‚To asi nevychází, měli byste něco prodat‘, a oni si to prodají sami. Teď nemůžu mluvit konkrétně o ČSSD, ale myslím si, že asi každý chápe, že ČSSD potřebuje mít dobré jméno, takže tak jako tak se bude chtít nějak dohodnout, i kdyby hypoteticky nějaké problémy nastaly,“ dodal Sochor.

Reklama

Doporučované