Hlavní obsah

Šmejcova Emma Capital dokončuje největší solární park v Moldavsku

Foto: PPF, Seznam Zprávy

Jiří Šmejc.

Reklama

Investiční skupina Emma Capital tuzemského byznysmena Jiřího Šmejce rychle rozvíjí solární a další obnovitelnou energetiku na východě Evropy. V Moldavsku dokončuje solární park, ale staví i v sousedním Rumunsku.

Článek

V Moldavsku skupina Emma Capital právě dokončuje svůj zatím největší projekt. V této nejvýchodnější evropské zemi i v sousedním Rumunsku zastřešuje Šmejcovy aktivity firma Premier Energy, která má obrat přes jednu miliardu eur.

„Ano. Do konce letošního roku plánuje naše společnost Navitas Energy, která je součástí skupiny Premier Energy, uvést do provozu největší fotovoltaický park v Moldavsku. Investice dosáhne zhruba čtyř milionů eur (100 milionů korun), a kapacita bude šest megawattů,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí skupiny Emma Capital Pavel Zuna.

Moldavsko jako postsovětská republika byla silně energeticky závislá na Rusku, hlavně kvůli odběru levného plynu. Od ruské invaze na Ukrajinu ale zintenzivnila své vztahy s Evropskou unií a snaží se o energetickou nezávislost.

Premier Energy bude po dokončení solární elektrárny v Moldavsku provozovat solární zdroje o výkonu 11 megawattů, ale plány má ještě větší. „V příštím roce plánujeme začít s výstavbou vlastní větrné elektrárny (10 megawattů) a plynové elektrárny (20 megawattů) pro účely vyrovnávání energie z obnovitelných zdrojů,“ dodává Zuna.

Kromě toho je česká skupina v Moldavsku i největším distributorem elektřiny a pokrývá potřeby zhruba 70 procent všech moldavských odběratelů.

Češi věří, že příklon Moldavska, které patří mezi nejchudší evropské země, k Evropské unii bude trvalý. „Po začátku války na Ukrajině vidíme i zvýšený zájem opačným směrem: pro EU už to není jen maličká, chudá země někde na východě, ale stále více stát, se kterým musí počítat. Takže si samozřejmě uvědomujeme bezpečnostní rizika, ale jsme optimističtí a své investice považujeme za bezpečné ,“ říká Zuna.

Polovina Temelína

Těžiště podnikání Premier Energy ale leží v Rumunsku, kde začal Šmejc (současně také šéf PPF Group) působit v roce 2013. Firma zde nakupovala menší distributory plynu a dnes je na tamním trhu trojkou za Engie a E.ONem.

Kromě distribuce se však čím dál víc prosazuje právě v obnovitelných zdrojích. V Rumunsku vlastní či buduje solární a větrné zdroje s výkonem 300 megawattů, a dalších 700 megawattů pak provozuje pro ostatní investory. Dohromady se jedná o tisíc megawattů, což je zhruba polovina výkonu Temelína.

„Minulý týden jsme podepsali smlouvu na nákup 18 megawattů větrné elektrárny u města Dranceni a o týden dříve jsme koupili společnost, která do příštího léta vybuduje fotovoltaickou elektrárnu o kapacitě 23 megawattů u města Nanov v jižním Rumunsku,“ vyjmenovává Zuna.

Emma Capital se tak v Rumunsku i Moldavsku drží své strategie, že postupně konsoliduje malé hráče do většího celku, a ten pak dál organicky rozvíjí.

V roce 2022 měla Premier Energy obrat přes 1,1 miliardy eur (27 miliard korun). Zisk skupina samostatně nezveřejňuje. Nicméně firma výrazně přispěla k celkovému zisku skupiny Emma Capital, který v roce 2022 před zdaněním činil 555 milionů eur, tedy přes 13 miliard korun.

Premier Energy tak podobně jako energetické firmy po celé Evropě včetně EPH či ČEZ vydělaly na zdražujících se energiích, a patří k největším skokanům, co se týče profitability a růstu. V současnosti tvoří Premier Energy zhruba 35 až 40 procent hodnoty celé skupiny Emma Capital. Tu ovládá Jiří Šmejc a menšinovými akcionáři jsou manažeři.

Reklama

Doporučované