Hlavní obsah

Byznys svírá nejistota, řada firem už začala škrtit investice

Foto: Shutterstock.com

Inflace, nedostatek lidí a regulace trhu. Důvody, proč část firem pozastavuje projekty. Ilustrační foto.

Reklama

Trh je nepředvídatelný, a část firem proto ruší investice na příští rok. Nenakoupí nové stroje, nepostaví showroomy, nové haly nebo byty.

Článek

„Investice jsme zatím neomezili ani to neplánujeme. Jsme přesvědčeni, že je to cesta do pekel,“ myslí si podnikatel Kvido Štěpánek, majitel firmy Isolit-Bravo, která vyrábí například formy a provádí pokování plastů.

Přesto se touto, pro něj nebezpečnou cestou, část firem vydává. Z ankety SZ Byznys mezi majiteli a top manažery firem vyplynulo, že část z nich na rok 2024 omezuje investice, případně tento krok zvažuje.

„Investice na rok 2024 významně snižujeme. Důvodem je obrovská nejistota na trhu a jeho volatilita,“ vyjádřil se Cyril Svozil, zakladatel firmy Fenix Group, která se za třicet let vypracovala mezi evropskou špičku ve výrobě topných systémů.

K ledu zatím jeho topenářské impérium poslalo chystaný projekt výstavby nového výrobního areálu na bateriová úložiště v hodnotě přibližně 200 milionů korun. „Nyní jsme zahájení odložili,“ uvedl úspěšný podnikatel.

„Investice ve výrobní oblasti jsme vždy směřovali do oblastí, kde jsme předpokládali největší potenciál budoucího rozvoje. Tyto informace nyní kolabující a přeregulované trhy je přestávají poskytovat. Stále nejasnější je i dlouhodobá smysluplná budoucnost výrobních aktivit v Česká republice a v Evropské unii,“ zdůvodnil Cyril Svozil.

Přesun výroby do zahraničí už podnikatel z Jeseníků vážně zvažoval loni během energetické krize. Její dopady se nakonec podařilo zmírnit díky výstavbě energetického centra včetně fotovoltaiky a vodní elektrárny za 80 milionů Kč. Teď se myšlenka vrací na stůl.

„Řítí se další a další regulace, které již výrobní firma naší velikosti nebude schopna ustát a zachovat si konkurenceschopnost. Počkáme ještě do evropských voleb, a pokud nedojde k otočení kormidla zpět ke kapitalismu a volnému trhu, bude to pro nás vzhledem k tomu, že vyvážíme naše výrobky do 70 zemí, naprostou nezbytností,“ sdělil SZ Byznys.

Nepřehledný trh

Firmy neškrtají všechny investice, pečlivě ale rozhodují, do kterých se teď pustí a které si naopak mohou dovolit odložit na později. Rizik na trhu je celá řada: hladový trh práce, vysoká inflace, přeregulovanost trhů i pokles objednávek u zákazníků.

„Nečekané výdaje a náklady snižují marže na výrobcích, a proto jsme se rozhodli počkat a upřednostnit projekty, které jsou pro provoz firmy nezbytné,“ vysvětluje zakladatelka pražírny oříšků Alika Jana Kremlová, proč firma na neurčito odložila výstavbu nové podnikové prodejny, showroomu a zasedaček za osm až deset milionů korun.

„Hlavním důvodem je opatrnost, abychom zbytečně firmu nezadlužili, protože v současné době není trh příliš přehledný,“ dodala. Rodinná firma z Čelčic na Prostějovsku naopak neruší zásadní rozvojové projekty, jako je nákup nových fritovacích linek nebo digitalizaci včetně nového systému.

Jsme připraveni do konce roku 2024 zahájit výstavbu až 2700 nových bytů. Bez výrazného snížení cen od dodavatelů se nám ale výstavba nevyplatí.
Dušan Kunovský, majitel Central Group

Druhý největší zpracovatel kuřecího masa v zemi Drůbežářský závod Klatovy možná pozastaví výstavbu nových hal pro zvířata. Souvisí to nejen s pozastavením dotačního programu 13 pro potravinářské provozy, ale také s cenou výstavby, která v posledních letech výrazně narostla.

„Během tří let vzrostly ceny stavebního materiálu o 70 procent. Hrubě se mi nelíbí nabídky stavebních firem. Zvažuju, jestli budeme pokračovat v nějakých projektech včetně výstavby hal na živá kuřata. Jsou to investice v řádech desítek milionů korun,“ naznačil ředitel David Bednář.

Z oslovených společností naopak nebude na investice kromě dodavatele automobilek Isolit-Bravo sahat třeba výrobce a prodejce koupelnového vybavení Siko, developer komerčních nemovitostí CTP či výrobce zapalovacích svíček Brisk Tábor. Investice neomezuje ani skupina téměř tří desítek firem Promet Group, do které patří výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks.

„My máme rekordně zainvestováno z minulých let, a proto příští rok nepotřebujeme investovat. Kdyby tomu tak nebylo, za současné katastrofální situace zejména na trhu práce bych investice hodně zvažoval,“ pojmenoval šéf výrobce zapalovacích svíček Brisk Tábor Mojmír Čapka problém, který brzdí výkonnost českých firem.

Podle oslovených firem je právě přebraný pracovní trh největším rizikem, který je ohrožuje v dalším rozvoji a snižuje jejich konkurenceschopnost. Často zmiňují také vysokou inflaci a přeregulovanost trhu.

Podobná situace je také v realitách. Developer Central Group už loni odsunul zahájení navazujících etap svých dvou největších projektů – Parkové čtvrti v Praze 3 a Tesly Hloubětín v Praze 9. Dohromady šlo o přibližně 730 bytů.

„Důvodem byly především extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálů a pokles poptávky způsobený všeobecnou nejistotou a drahým úvěrovým financováním,“ vysvětlil SZ Byznys majitel skupiny Dušan Kunovský. Hypotéky jsou pro lidi třikrát dražší, než byly ještě nedávno.

Poptávka podle Kunovského sice už oživila, ale stále je nižší než na jaře 2022. Ceny stavebních prací jsou stále vysoké. Pokud ceny stavebních dodávek neklesnou oproti loňsku alespoň o 15 procent, bude firma odkládat další projekty. To by se mohlo týkat celkem 2700 nových bytů.

„Jsme připraveni do konce roku 2024 zahájit výstavbu až 2700 nových bytů. Bez výrazného snížení cen od dodavatelů se nám ale výstavba nevyplatí a projekty se budou odsouvat i dále. A neplatí to jen u nás, odkládání projektů je vidět napříč trhem,“ říká byznysmen. Například divize realitní firmy Skanska Residential však projekty zatím neomezuje.

Reklama

Doporučované