Hlavní obsah

Nezaměstnaných je v Česku stejně jako loni. Důvod k radosti i obavám

Podívejte se, kolik přesně je v Česku nezaměstnaných a jak si vede váš kraj.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu stejná jako v říjnu, tedy na úrovni 3,5 procenta. A stejné to bylo i loni. Čísla si chválí zaměstnanci, ale ekonomové a majitelé firem to vidí jinak.

Článek

Úřad práce ČR dnes oznámil, že lidí bez práce bylo na konci listopadu 263 226, což bylo o 2585 více než v předchozím měsíci. Také loni v listopadu byla míra nezaměstnanosti stejná, tedy 3,5 procenta. Počet volných míst meziměsíčně klesl o 1788 na 278 708. 

„Dlouhodobé udržení velmi nízké míry nezaměstnanosti v rámce celé EU je pro Českou republiku úspěchem, který odráží mimo jiné schopnost našich firem generovat nová pracovní místa. Za to bych znovu rád poděkoval všem zaměstnavatelům. I přes tuto pozitivní situaci však na druhé straně stále čelíme výzvě v podobě obsazování mnoha prázdných pracovních pozic. Zaměřujeme se proto třeba na zpružnění procesu přijímání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, abychom posílili a diverzifikovali náš trh práce,“ uvedl k aktuálním číslům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Na druhou stranu „skvělá“ čísla o nízké nezaměstnanosti mají i svou stinnou stránku. Ekonomové již dlouho upozorňují, že nízká nezaměstnanost je koulí na noze oživení české ekonomiky.

„Nízká míra nezaměstnanosti a hlad firem po kvalifikovaných lidech budou vytvářet další tlak na růst mezd. Firmy budou nuceny promítat růst mezd do svých konečných cen, což se odrazí i na úrovni celkové inflace ČR. Dosažení větší konkurenceschopnosti na pracovním trhu je tak nutným předpokladem pro celkové ozdravení naší ekonomiky,“ prohlásil například už v létě Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

A čísla se od té doby příliš nezměnila. Nízká nezaměstnanost pro firmy znamená, že při hledání nových lidí nemají příliš na výběr, a aby přilákaly zaměstnance, musí logicky zvyšovat mzdy. To se pak projevuje na ceně jejich produkce, která je dražší, a tedy méně konkurenceschopná na trhu.

Přitom právě relativně levná pracovní síla byla jednou z hlavních konkurenčních výhod české ekonomiky.

Expertka PwC na lidské zdroje Andrea Linhartová Palánová pro ČTK uvedla, že dlouhodobě nízká nezaměstnanost českou ekonomiku spíš brzdí, protože neumožňuje zdravou konkurenci. „Řešením nicméně není hromadné propouštění, ale spíše pokračující modernizace a digitalizace a s tím související vznik nových pracovních pozic, na které bude možné převádět zaměstnance ze stávajících povolání,“ doplnila.

Aktuální čísla také ukazují, že se nemění ani struktura profesí, které chybí a o které je u zaměstnavatelů největší zájem. „Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících, “ konstatuje Úřad práce ČR.

V následujících měsících by měla nezaměstnanost o něco vyrůst, protože skončí sezonní práce, predikuje Úřad práce ČR a stejný pohled mají například i analytici Raiffeisenbank.

„V nejbližších měsících bude podíl nezaměstnaných růst k hranici čtyř procent, tento vývoj je ale dán sezonními vlivy, kdy během zimy tradičně dochází k rušení některých pozic, zejména kvůli vlivu počasí,“ píše se ve zprávě banky.

Reklama

Doporučované