Hlavní obsah

Cash Only: Konfiskace úspor inflací bude pokračovat

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně klesají ceny energií a potravin, ale jádrová inflace zůstává vysoko. (ilustrační foto)

Reklama

Inflace se nevrátí ke dvouprocentnímu cíli na začátku příštího roku, jak o tom mluví někteří centrální bankéři. Ceny porostou rychle i v příštím roce.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Už druhým rokem se inflace drží velmi vysoko. Ceny letos podle prognóz České národní banky i Ministerstva financí vzrostou o 11 procent.

Aktuálně klesají ceny energií a potravin, ale jádrová inflace, tedy očištěná o volatilní ceny potravin a energií, zůstává vysoko na 10 procentech zejména díky drahým službám. Základní sazba České národní banky nastavená na 7 procent je tak stále výrazně záporná.

Peníze ztrácejí hodnotu a tento trend bude pokračovat. V Česku se totiž ekonomika výrazněji nezastavila, hlavně trh práce je přehřátý, což bude dál tlačit na vyšší mzdy a náklady firem.

Česko má to štěstí, že je stále velmi atraktivní zemí pro cizince, nicméně vůle pouštět na pracovní trh imigranty je mizivá. A to i přesto, že cizí pracovní síla té domácí konkuruje velmi málo. Vždy bude mít při hledání práce výhodu domácí pracovník, který zná dobře jazyk a kulturně je tu doma.

Strach z imigrace

Cizinci většinou obsazují hůře placená místa například v pečovatelských službách či restauracích a pomocné práce, které Češi dělat nechtějí. Co se týče IT pracovníků, konkurence s Čechy tam není žádná, protože na trhu dost kvalifikovaných lidí není. Populace v Česku navíc stárne a zmenšuje se, takže ani do budoucna nebude českých pracovníků víc.

Dalším důvodem, proč ceny dolů nepůjdou tak rychle, je tendence firem mít dodavatele blíž svému sídlu, takže německé firmy radši investují v sousedním Česku než v Asii. Výrobní náklady jsou přitom v Evropě pořád vyšší než v Asii, a od toho se odvíjí i výsledná cena produkce.

Premiér Fiala v minulých dnech ohlásil, že se státní firma Mero dohodla na rozšíření ropovodu TAL, takže se zbavíme závislosti na Rusku a nově bude ropa proudit z Terstu. Nabídka energií je sice dostatečná, ale nelze čekat, že tato ropa bude levnější než ta ruská. Totéž platí o výrobě elektrické energie, která se v důsledku německé energetické politiky produkuje dráže.

Pořád ještě neskončila válka na Ukrajině, v západních ekonomikách jsme viděli runy na banky a nestabilitu ve finančním systému. Všechny šoky vnášejí do ekonomiky nejistotu, která doléhá hlavně na státy na okraji světového finančního systému jako je Česko. Na periferii vždy fouká víc.

Zdražení zemního plynu před letošní zimou a v jejím průběhu se může lehce zopakovat a vyšší energie se promítají do cen většiny dalšího zboží. Nehledě na oligopol českých potravinářských řetězců, který se vysokých zisků nebude určitě chtít vzdát.

Peněžní fenomén

Dobrou zprávou je konsolidační balíček, díky němuž se v budoucnu bude snižovat zadlužení Česka, takže i inflace bude nižší. Inflace je vždy měnový fenomén, jak prohlašoval Milton Friedman, a výrazné omezení tvorby peněz má velký vliv na růst cen. Už několik měsíců vidíme napříč ekonomikou prudký propad hypotečních a spotřebních úvěrů. Vysokým úrokovým sazbám se snažily uniknout jen větší firmy, které si vydatně půjčovaly v eurech.

Tvorba peněz zpomaluje, ale kvůli výše zmíněným faktorům se inflace bude držet výš i v příštím roce. Klesat tak bude reálná kupní síla úspor českých občanů. Inflace je formou zdanění obyvatelstva a nepozorovaně konfiskuje významnou část majetku občanů.

Zajímají vás úspěchy českých sklářů nebo pohyby akcií technologických firem? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované