Hlavní obsah

Komentář: Jak nenaletět a nepřijít o statisíce, když vás láká „Mareš“ či „Babiš“

Jakub Jedlinský
Učitel o kryptoměnách na VŠE, jednatel poradenské společnosti Altlift.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kryptoměny letí a chtějí je všichni. Vidí v nich investici, která přece „musí“ růst do nekonečna. To ale samozřejmě není pravda a navíc jejich lákavost přivábila neuvěřitelné množství podvodníků, píše v komentáři Jakub Jedlinský.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

V posledních týdnech až měsících si i drobní investoři povšimli, že se bitcoin probral z medvědího trhu a opět překonává rekordy. Rychlý růst akceleroval díky schválení prvních amerických fondů na bitcoin, tzv. ETF. Touto cestou proudí do kryptoměn obrovské toky peněz a růstový býčí trh může pokračovat třeba ještě rok. To jsou skvělé zprávy! Jedná se tedy o vhodnou příležitost naskočit na bitcoinový vlak?

Jsem asi ten poslední, kdo by někoho od investic do bitcoinu nebo jiných kryptoměn odrazoval, přesto si dovolím zejména upozornit na rizika a varovat před běžnými nástrahami.

Krypto už zdaleka není okrajová záležitost. Bitcoin patří mezi 10 nejhodnotnějších investičních aktiv na světě. Zhruba 10 % světové populace v různých průzkumech přiznává, že nějakou expozici vůči kryptoaktivům drží. A zde je zakopaný pes. Domnívám se, že zhruba polovina těchto lidí ve skutečnosti nevlastní žádné krypto, pouze naletěli podvodníkům. Mně osobně volají v průměru tři podvedení Češi týdně, podle policie jsou takových případů v republice stovky, někdy tisíce, týdně! Průměrná ztráta, kterou podvedený člověk utrží, je přitom asi 300 000 korun!

Přečtěte si, jak vypadají nejběžnější podvody, je totiž téměř jisté, že je na vás dříve nebo později někdo zkusí.

Pokud vám napíše na whatsappu pohledná Asiatka a začne nezávazně konverzovat, jedná se vždy o podvod. Brzy se zmíní o investicích do kryptoměn a nabídne vám, že vám bude dávat tipy, jak obchodovat. Scénář pokračuje tak, že pošlete peníze na burzu, typicky Binance, a odtud na obchodní platformu, kterou vám doporučí. Zde pak vidíte výsledky svých úspěšných obchodů a možná si můžete i nějaké prostředky vybrat. To aby vám narostla chuť. Ve skutečnosti se stalo toto: Poslali jste peníze na legitimní burzu Binance, odtud jste je ale neodeslali na žádnou další burzu, ale přímo na peněženku podvodníků. Ukazují vám falešné výsledky, nikdo s vašimi penězi neobchoduje, ani vy ne. Pokud vám něco pošlou, tak jsou to peníze ukradené jiným lidem. Jakmile se rozhodnete vybrat větší částku, informují vás, že musíte nejprve zaplatit daně okolo 50 tisíc korun. To je naprostý nesmysl, jenom zkouší, kolik jim ještě pošlete. Legenda pak pokračuje dalšími požadavky na odeslání více peněz, aby vám mohli vaše prostředky „odblokovat“.

V téhle situaci nezbývá, než dojít na kriminální policii v místě vašeho bydliště a nahlásit, že jste byli okradení. Šance, že se policii podaří někoho dopadnout, není velká, ale není ani nulová. Tenhle podvod má další nástrahy. Podvodníci vás často pod nějakou záminkou přimějí, abyste si nainstalovali aplikaci na sdílení obrazovky vašeho zařízení, typicky TeamSpeak nebo AnyDesk. Nikdy si neinstalujte TeamSpeak ani AnyDesk! Pokud je už v počítači máte, nechce si je odborně vyčistit. Tyto aplikace umožňují útočníkům získat kontrolu nad vaším počítačem. V důsledku pak ovládají třeba váš bankovní účet nebo účet na Binance a zneužívají vaši identitu k další trestné činnosti. Vlastně se nevědomky můžete stát spolupachatelem. I proto běžte na policii. Často vás potom také osloví jiná firma, sdělí vám, že jste byli okradeni a slibuje, že za nějaký obnos získá vaše peníze zpět. Jde ovšem jenom o další kolo podvodu. Je bolestivé přijít o peníze, ale nevyřešíte to tak, že budete přicházet o další peníze.

Pokud jste žena a neláká vás vést konverzaci s Asiatkou na whatsappu, může se vám stát, že vás osloví šarmantní cizinec na facebooku, slušně napíše, že si prohlédl váš profil a zamiloval se do vaší duše. Dál už podvod pokračuje stejně. Viděli jste někdy na facebooku „novinové články“ o tom, že prezident Pavel tají před veřejností, jak lze zázračně vydělat na akciích ČEZ? Nebo že Andreji Babišovi uniklo, že se v Česku testuje nová obchodní platforma, kde každý Čech může vydělávat desetitisíce denně? Nebo že Leoš Mareš, Dominik Stroukal nebo kdokoli jiný prohlásil něco v Show Jana Krause a neuvědomil si, že ještě běží kamery? Jsou to typické podvody a je trestuhodné, že je Meta neblokuje. Viděli jste někdy video, kde Elon Musk nebo třeba Vitalik Buterin slibuje, že když mu pošlete nějakou částku v kryptoměně, že vám potom pošle dvojnásobek zpátky? Dalš typický podvod.

Foto: Seznam Zprávy

Mem k tématu podvodů.

Dnešní AI dokáže generovat uvěřitelně vypadající videa, kde kdokoli svým hlasem pronáší libovolný text. Ruce pryč! Přišel vám e-mail od „společnosti Blockchain“, že jste u nich kdysi drželi kryptoměny, které teď mají vysokou hodnotu? Ne, je to další typický podvod. Nekomunikujte s těmito lidmi. Budou vám různě po mailu i telefonu vyhrožovat, ale nic vám nehrozí, dokud jim nenaposíláte peníze. Pokud za vámi přijde kamarád, kterého jste neviděli od střední školy, a doporučuje vám investici do nějakého neznámého kryptoměnového projektu, o kterém tvrdí, že je to druhý Bitcoin, pak se jedná o pyramidovou hru a pravděpodobně o peníze i kamaráda přijdete. Slušní lidé žádná schémata, ze kterých na vás sami profitují, nenabízejí. Pokud jedete jiné MLM projekty, jste snadná oběť.

Za 12 let v kryptu jsem nenarazil ani na jeden slušný MLM projekt. (Multi-level marketing – síťový marketing, kontroverzní marketingová strategie prodeje, kdy účastníci schématu se přímo podílí na distribuci produktu výměnou za nárok na provize z prodejů pozn. red.) Existují samozřejmě legitimní a rozumné způsoby, jak vsadit na krypto. V Česku existuje několik slušných a bezpečných domácích směnáren nebo burz. Držet krypto na burze ovšem není nejlepší nápad. I největší světové burzy jako FTX nebo Mt.Gox zkrachovaly. Nejlepší je si na takové službě krypto pořídit a poté ho držet na vlastní hardwarové peněžence, jako je Ledger nebo český Trezor. Pokud se obáváte, že je to technicky náročné, můžete se s někým poradit, nebo svěřit peníze nějakému fondu či správci. Vždy ale zadejte do Googlu název té společnosti a slovo scam, což znamená podvod.

Pokud ve vyhledávači uvidíte jakékoli podezřelé reference, ruce pryč! Pokud Google nenajde nic, tím spíše jde o podvod. Neriskujte. Je to naprosto zbytečné. Na závěr chci upozornit, že nástrahy vás čekají, i pokud si pořídíte krypto správným způsobem a vyhnete se podvodníkům. Bitcoin je už poměrně bezpečný a volatilita časem klesá, nicméně i tak se snadno může stát (a zřejmě i stane), že pokud si teď koupíte bitcoiny při ceně 60 tisíc dolarů za minci, tak sice bude za několik měsíců stát třeba 120 tisíc, ale o něco později třeba jen 40 tisíc a budete roky čekat, než budete zase nad vodou. Proto je zásadní určit si investiční horizont. Žádný růst nikdy nepokračuje do nebe. Naše nervy nás ale rády zrazují a máme tendenci ztratit hlavu a myslet si, že tentokrát to bude jiné. Nebude! Když s vámi o kryptu začne mluvit řidič Uberu nebo kadeřnice, je na čase vybrat zisky a dát si zase pár let pauzu.

Poměrně jednoduchá a oblíbená strategie je tzv. DCA, dollar cost averaging. To znamená, že nekoukáte na cenu a během medvědího trhu prostě pravidelně investujete každý týden nebo měsíc stejnou částku. V bullmarketu, což je teď, naopak pravidelně stejnou částku vybíráte. Pokud nejste profesionální trader, tak je to rozumná cesta, jak se nenechat ožebračit vlastními emocemi. Na českém trhu existují velmi povedené aplikace, která vám s tím pomůžou. Opět, použijte Google a čtěte reference.

Kromě Bitcoinu samozřejmě existují i jiné kryptoměny, tzv. altcoiny. Zde je volatilita, a tedy i riziko investic, výrazně vyšší. Podle Evropské komise je 98 % všech altcoinů napřímo podvodných. Z toho zbytku bude víc než 99 % úplných nesmyslů. Pokud se budete vzdělávat a rozpoznáte několik (maximálně) desítek perspektivních projektů, ani pak rozhodně nesázíte na jistotu. Hlavně v závěrečných fázích bullmarketu altcoiny letí nahoru rychleji než bitcoin, takže si každý začínající trader připadá jako investiční genius a pomalu chce tvořit vlastní youtubový kanál.

Ale pozor, tyto altcoiny pak také výrazně více padají. Je vysoce pravděpodobné, že za pět let nebude alespoň polovina z dnes deseti největších altcoinů ani existovat. I takové ethereum je náchylnější a rizikovější než bitcoin. Zaprvé existuje řada projektů – vyzyvatelů Etherea. Mohou ho jako oblíbenou platformu překonat. Za druhé Ethereum zatím nemá schválené ETF. A právě teď se dozvídáme, že ho vyšetřuje americký regulátor SEC. Jde s nejvyšší pravděpodobností pouze o čeření vody, aby si Blackrock a další velcí institucionální investoři mohli nakoupit za nižší cenu, ale právě tyhle věci činí vaši investici tak riskantní. Myslete na tyto věci a neinvestujte nikdy do jednoho projektu víc peněz, než kolik byste půjčili nejlepšímu kamarádovi.

Reklama

Doporučované