Hlavní obsah

Komentář: Přestaňte finančně podporovat své dospělé děti

Richard Kunovský
Investiční poradce
Foto: Shutterstock.com/Polina Tomtosova

Ilustrační snímek.

Důchod čeká každého z nás a na nás také záleží, jak se na něj zajistíme. Řada lidí dělá tu chybu, že až moc podporují své dospělé děti, místo aby si „chytře“ šetřili na stáří, píše v komentáři investiční poradce Richard Kunovský.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestaňte finančně podporovat své dospělé děti, pokud přemýšlíte nad tím, že sami sebe zajistíte na důchod. Chcete-li zažít pohodlný důchod, zaměřte se na zvyšování vlastních příspěvků do pravidelných investic namísto financování dospělých dětí.

U lidí střední třídy patří podle portálu finance.yahoo.com k nejčastějším chybám to, že příliš finančně podporují své děti i v dospělosti a tyto peníze jim potom chybí v investování na důchod. Dělá to třeba až téměř polovina amerických rodičů.

U nás v Česku je situace o to horší, že se investovat na důchod teprve učíme a často ani nepřemýšlíme nad tím, že bychom měli část volných peněz pravidelně investovat. Nemáme to stále ještě ve své DNA.

Váš spokojený důchod totiž závisí na vašem finančním chování v produktivním životě. Jak ho tedy začít měnit v pěti bodech?

1️. Naučte se řídit svoje výdaje.

2️. Mějte dlouhodobý finanční plán.

3️. Volné peníze investujte.

4️. Pro investování využívejte všech podpor a daňových výhod, které vám stát poskytuje.

5️. Dlouhodobě využívejte sílu složeného úročení.

V loňském roce nejlepší penzijní fondy nebo akciové ETF (pasivně řízené fondy) dosahovaly roční výkonnost přes 25 procent. Čeští střadatelé se však často spokojili s výnosem na termínovaném vkladu nebo spořicím účtu kolem pěti procent. Pokud zmeškáte z pohledu investora každý takto úspěšný rok, snížíte tím svoje šance na spokojený důchod.

Část investovaných peněz dnes přitom můžete investovat na povolenou „páku“. To znamená se státním příspěvkem a s příspěvkem od zaměstnavatele. I u těchto vkladů se vám připisují výnosy. Svým dospělým (nebo dospívajícím) dětem totiž nejlépe pomůžete, když jim půjdete příkladem a zajistíte se sami na důchod.

Je dobré vědět, že průměrná výkonnost trhů je nižší, než byly výnosy v uplynulém roce. Tučné roky totiž vždy provází i ty ztrátové, proto je potřeba mít svoje peníze zainvestované co nejdéle a využívat efekt složeného úročení. Například Albert Einstein kdysi složené úročení nazval osmým divem světa.

Průměrná doba, kterou Češi stráví v důchodu, se stále prodlužuje. A to přesto, že věk odchodu do důchodu se stále posunuje. Od roku 1970 se pobyt v důchodu více než zdvojnásobil. Z tehdejších 11 let je to dnes v průměru 24 let.

Změnil se i životní styl dnešních důchodců. Jsou mnohem více aktivnější - cestují, vzdělávají se, využívají moderní technologie. A to všechno stojí peníze. Připravte se na to už dnes.

A jeden tip na závěr. Jednou z nejlepších vlastností úspěšných lidí je opožděné uspokojení. To znamená, že část svých vydělaných peněz investují. Pokud si teď kladete otázku, kde vzít každý měsíc volné peníze, odpověď může být jednoduchá. Někdy stačí málo – upravte způsob, jakým utrácíte a jakým spoříte. Nebo vyhledejte odborníka, který vám potřebné kroky pomůže naplánovat.

Doporučované