Hlavní obsah

Vrchol hned po vrcholu. Proč má smysl kupovat i drahé akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Akcie mají tendenci nadále růst, zejména v prvním roce po dosažení vrcholu (ilustrační foto).

Reklama

Akciové trhy dosahují nových maxim, což je pro investory spíše příležitostí než signálem k obavám. Historie ukazuje, že i po dosažení rekordních hodnot akcie nadále rostou.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Americké akciové indexy nedávno dosáhly nových rekordních úrovní, což může některé investory vést k zamyšlení, zda je právě teď vhodná doba pro nákup akcií. Zejména dlouhodobější investoři se ale nemusí obávat. Růst na nová maxima může totiž být naopak signálem pro budoucí růst, jak ukazuje i historický vývoj trhů.

Akcie dlouhodobě směřují vzhůru a občas zkrátka nových vrcholů dosáhnout musí. Na serveru Of Dollars And Data, věnovanému osobním financím, o tom nedávno psal i Nick Maggiulli z investiční společnosti Ritholtz Wealth Management.

„Dosažení nových nejvyšších hodnot není rozhodně signálem, že bude následovat pokles. Akciové indexy mohou po dosažení maxim bez výraznějšího poklesu růst klidně po celou dekádu,“ píše Maggiulli.

V této souvislosti upozornil, že od roku 1915 dosáhl Dow Jones Industrial Average (DJIA), což je jeden z hlavních amerických akciových indexů, nových rekordních maxim přibližně v pěti procentech všech obchodních dnů. Jinými slovy – v průměru každý 20. den trh stanovil nový rekord.

Na tomto grafu, který sleduje historický vývoj indexu DJIA, jsou rekordní dny zvýrazněny červenou barvou. Z grafu je zřejmé, že nová maxima se neobjevují náhodně, ale spíše ve shlucích. Jsou období, kdy se rekordy stanovují opakovaně jeden za druhým, ale také období, kdy trh nová maxima neposouvá vůbec.

Když se podíváme na dlouhodobý vývoj akciových trhů, zjistíme, že od počátku roku 1970 dosáhly americké akcie historických maxim přibližně ve 33 procentech všech měsíců. Totéž víceméně platí i pro světové akcie reprezentované indexem MSCI World, které ve stejném úseku dosáhly nových historických maxim přibližně ve 30 procentech všech měsíců.

Pro investory je však důležité vědět, jak si akcie po dosažení nových maxim následně vedou. Maggiulli poukázal na to, že akcie mají tendenci nadále růst, zejména v prvním roce po dosažení vrcholu, což může být pro mnohé překvapením. Průměrné roční zhodnocení akcií po dosažení nového maxima je dokonce vyšší než v období po seancích bez nových rekordů.

„To lze vysvětlit silou růstového momenta. Když se akcie dostanou na nová maxima, mají po určitou dobu tendenci – i ze setrvačnosti – dále výrazně posilovat. V určitém okamžiku se ale dostaví korekce,“ vysvětluje dále Maggiulli. A v závěru odkazuje na graf u profilu EconomPic na sociální síti X.

„Ten ukazuje, že pokud byste od roku 1970 do roku 2021 investovali do světových akcií pouze v měsících, které následovaly po stanovení nového rekordního maxima, a v ostatním čase byste drželi ve svém portfoliu americké vládní dluhopisy, dosáhli byste podobného výnosu jako při strategii ‚kup a drž,“ doplnil Maggiulli z Ritholtz Wealth Management.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované