Hlavní obsah

Podíl jádra na světové produkci elektřiny loni klesl nejníže od 80. let

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Celosvětová výroba elektřiny z jaderné energie v loňském roce klesla o čtyři procenta na 2546 terawatthodin. Podíl jádra na globální produkci elektřiny se tím snížil na 9,2 procenta, což je nejnižší úroveň od 80. let.

Článek

Výroční zpráva o stavu jaderného průmyslu ve světě s názvem World Nuclear Industry Status Report (WNISR) přinesla data o podílu jaderné energie na celkové produkci elektřiny. Loni tento podíl klesl o čtyři procenta a měl hodnotu 2546 terawatthodin. Podíl jádra na globální produkci elektřiny se tak snížil na 9,2 procenta, nejméně od 80. let.

Zastánci jaderné energetiky přitom tvrdí, že tato technologie by mohla být klíčová při plnění cílů v oblasti ochrany klimatu. Největším producentem jaderné energie jsou Spojené státy, za kterými následuje Čína, uvedla agentura Reuters.

V polovině letošního roku bylo podle zprávy v provozu celkem 407 jaderných reaktorů ve 32 zemích. Reaktorů tak bylo o čtyři méně než před rokem a o 31 méně než v roce 2002, kdy byl jejich počet rekordní. Průměrné stáří jaderných reaktorů na konci loňského roku vzrostlo na 31,4 roku z 31 let v polovině loňského roku.

V polovině letošního roku bylo ve výstavbě 58 jaderných reaktorů s kapacitou 58,6 gigawattu. Čtyři pětiny reaktorů se stavějí v Asii a ve východní Evropě a více než polovina se potýká s prodlevami, píše Reuters s odvoláním na zprávu.

Reklama

Doporučované