Hlavní obsah

Přehledně: K čemu vláda využije 100 miliard z ČEZ

Foto: Shutterstock.com/Kingstley, Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Temelín

Reklama

Rekordní zisk skupiny ČEZ přinese státu rekordní dividendu. Vláda chce peníze využít na hašení následků energetické krize, případně na strategické investice a obranu.

Článek

Skupina ČEZ hlásí za loňský rok rekordní zisk převyšující 80 miliard korun. Na dividendě, speciální dani z mimořádných zisků a na mimořádných odvodech z příjmů za elektřinu pošle firma letos do státní kasy kolem 100 miliard korun. Kde se rekordní suma vzala a k čemu poslouží? Nabízíme přehledné otázky a odpovědi.

Kolik ČEZ běžně vydělává?

ČEZ patří k nejziskovějším českým společnostem. Jeho hospodaření je však úzce svázané s tržní cenou elektřiny.

Nejvyšších zisků dosahoval ČEZ v období kolem finanční krize v letech 2008 až 2010, pak jeho profit klesal spolu s klesajícími cenami elektřiny na evropském trhu. Na minima zisk spadl během hospodářského útlumu vyvolaného covidovou pandemií, kdy se propadla poptávka po energiích i ceny.

Loňský rekord v hospodaření je způsoben prudkým zdražením elektřiny v Evropě. Její ceny se zvedly v důsledku paniky po snížení ruských dodávek plynu do střední Evropy, kvůli nižší výrobě způsobené odstavením francouzských jaderných reaktorů a také kvůli sníženému výkonu obnovitelných zdrojů, jimž řadu týdnů nepřálo počasí.

ČEZ má díky velkému objemu výroby z uhelných a jaderných zdrojů relativně nízké náklady na výrobu, proto v období vysokých tržních cen hospodaří s vysokou marží a zisky.

Kam jdou zisky ČEZ?

Většina zisku se rozděluje v podobě dividendy mezi akcionáře. Přesný výplatní poměr schvaluje valná hromada společnosti. Letos má k akcionářům připlynout 80 procent z loňského zisku, na jednu akcii připadá 117 korun. Dosud nejvyšší dividendu dostali podílníci v roce 2009, tehdy to činilo 53 korun na akcii.

Přes 70 procent dividendy ČEZ míří do českého státního rozpočtu, protože stát je 70procentním akcionářem skupiny. Zbytek inkasují soukromí držitelé akcií – české i zahraniční investiční fondy (včetně těch, v nichž si Češi spoří na penzi), drobní investoři a profesionální obchodníci s akciemi. Mezi nimi je i řada byznysmenů z prvních příček českých miliardářských žebříčků.

Kromě dividendy stát z ČEZ inkasuje také firemní odvody a daně. Letos k tomu přibudou odvody z nadměrných tržeb z elektřiny na základě evropské legislativy a čistě česká speciální daň „windfall tax“. Celkově tak letos ČEZ podle šéfa skupiny Daniela Beneše odvede státu přes 100 miliard korun.

K čemu poslouží peníze z ČEZ?

Podle vyjádření premiéra Petra Fialy pro ČTK použije stát letošních 100 miliard z ČEZ na pomoc s vysokými cenami elektřiny, na budování dálnic a na výdaje na obranu.

Část peněz tak půjde na kompenzace, jež stát vyplácí obchodníkům za to, že dodržují zastropované ceny elektřiny a plynu. Dodavatelé část energií na letošní rok museli nakupovat za loňské extrémní ceny. Jak velká část loňských nákupů se jim prodražila, záleží na jejich obchodní strategii a schopnostech. Vláda jim ale stanovila cenový strop, který nesmí překročit. A zároveň jim slíbila nahradit případné nutné ztráty. K náhradám má posloužit právě mimořádný výnos z ČEZ.

Od loňského podzimu ale ceny energií klesají, řada dodavatelů už nabízí ceny pod vládou stanoveným stropem, a tak se dá očekávat, že výdaje státní kasy na zastropování budou nižší než 100 miliard korun, s nimiž počítá letošní státní rozpočet.

„Skutečnou výši těchto kompenzací je nyní složité odhadovat, neboť v současnosti není možné jakkoliv spolehlivě predikovat budoucí vývoj na trzích s energiemi v tomto roce,“ říká mluvčí Ministerstva financí Tomáš Weiss.

Premiér Fiala doufá, že náklady na zmírnění dopadů krize budou nižší než plánovaná suma a peníze z ČEZ tak mohou sloužit i na jiné účely. „Díky mimořádným příjmům můžeme rekordně investovat do výstavby silnic a dálnic nebo zvyšovat výdaje na obranu. Bez těchto prostředků bychom toho byli schopni, pouze kdybychom se dále zadlužovali. S vysokými zisky ČEZ jsme počítali a nastavili jsme taková opatření, abychom tyto prostředky dokázali co nejefektivněji vrátit občanům a firmám,“ uvedl pro ČTK.

Jsou české ceny elektřiny v porovnání s Evropou vysoké?

Podle exministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) mají Češi nejvyšší ceny elektřiny v přepočtu na kupní sílu v celé Evropské unii. Zaznamenali také nejvyšší nárůst ceny za první pololetí loňského roku. A domácí cenové stropy na elektřinu a plyn jsou podle Havlíčka nejvyšší v Evropě.

„Máme přebytek levně vyrobené elektřiny a polostátní ČEZ loni vydělal osmkrát více než předloni. Krutý žert,“ uvedl na twitteru.

V absolutních číslech – bez ohledu na kupní sílu – na tom nejsme v Evropě tak zle. Nejdražší elektřinu na kontinentu má nyní Francie, která doplácí na to, že pokračují její problémy s odstávkami jaderných reaktorů kvůli nutné údržbě, takže se neobejde bez výroby z drahého plynu.

Drahá je i elektřina v Rakousku, které je stále závislejší na dovozu, nebo v Maďarsku. Nejlevnější je elektřina ve Skandinávii, která má díky přírodním podmínkám vysoký podíl elektřiny z vody, a na Iberském poloostrově, kde se na základě loni udělené výjimky smí dotovat plyn používaný pro výrobu elektřiny.

Česká cena je srovnatelná s cenou elektřiny v Německu, dražší je Slovensko i Polsko.

Reklama

Doporučované