Hlavní obsah

Řecký program na odškodnění turistů na Rhodosu by se mohl týkat 900 Čechů

Foto: HaZZ, Seznam Zprávy

Do likvidace požárů na Rhodosu se loni zapojili i slovenští hasiči. Ilustrační fotografie.

Reklama

Řecký ostrov Rhodos loni v létě zasáhly rozsáhlé lesní požáry, které si vynutily evakuaci části hotelů. Kompenzaci v podobě týdenního pobytu na ostrově zdarma by mohlo získat i více než 900 turistů z Česka.

Článek

Řecký program Rhodos Pass určený turistům, kteří museli loni v červenci přerušit dovolenou na ostrově Rhodos kvůli požárům, by se mohl v Česku týkat až 900 lidí. Není ale ještě hotový, sdělila ČTK vedoucí varšavské kanceláře řecké turistické centrály, pod kterou spadá i Česká republika, Nikoletta Nikolopuluová. Kompenzační program slíbil loni v létě řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Řecký ostrov Rhodos loni v létě zasáhly rozsáhlé lesní požáry, které si vynutily evakuaci i části hotelů v této vyhledávané turistické destinaci. Mitsotakis pak slíbil, že lidé, kteří byli evakuováni, dostanou jako kompenzaci týdenní pobyt na ostrově zdarma, čímž chtěla řecká vláda udržet zájem turistů. Na konci roku nechal kabinet na program odškodnění pod názvem Rhodos Pass vyčlenit prostředky ve státním rozpočtu.

Podle informací řeckého tisku by evakuovaní turisté mohli získat týdenní pobyt na Rhodosu ve dvou obdobích mimo hlavní sezonu na jaře a na podzim. Příjem žádostí ještě ale nebyl otevřen. „Čekáme na pravidla od (řeckého) ministerstva cestovní ruchu, která nejsou ještě připravená,“ sdělila Nikolopuluová. Podle předchozích informací přitom jarní termíny pro pobyt měly začínat již 15. března.

Celkově by se program mohl týkat mnoha tisíc turistů. „Cestovní kanceláře z České republiky nám poskytly údaje o počtu klientů, kteří přerušili svou dovolenou na Rhodosu, a bylo to 908 klientů,“ uvedla Nikolopuluová. Na kompenzaci by měli mít nárok i turisté, kteří přijeli na ostrov mimo organizovaný zájezd.

Reklama

Doporučované