Hlavní obsah

Síkela navrhne větší pomoc domácnostem a státního obchodníka s energiemi

Foto: www.eu2022.cz

Jozef Síkela.

Reklama

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) navrhne vládě navýšení letošní pomoci domácnostem s cenami energií. Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky. Předloží také návrh na urychlené založení státního obchodníka s energiemi.

Článek

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) navrhne vládě navýšení letošní pomoci domácnostem s cenami energií. Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, a urychlí tak definici těchto zákazníků. Vládě také předloží návrh na urychlené založení státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice. Síkela to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci.

K vytvoření státního obchodníka s energiemi vyzvali kabinet minulý týden hejtmani. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) je na stole několik variant transformace ČEZ. Do konce letošního roku se však s realizací jakékoliv z nich počítat nedá.

Vznik státního obchodníka by měl zajistit státu větší kontrolu nad cenotvorbou, tím pádem i nižší ceny energií. V polovině května Síkela uvedl, že by nově vzniklý obchodník měl sloužit především k nákupu plynu, ale i elektřiny pro potřeby státu.

Ve hře může být varianta zestátnění energetické společnosti ČEZ. Nyní v ní přes 69 procent akcií vlastní stát, zbytek drží desetitisíce soukromých investorů. Možností by bylo například odkoupení podílu minoritních akcionářů státem, které by ale bylo časově náročné.

Nemuselo by přitom ale dojít k rozdělení společnosti na výrobní a obchodní část, což je také předmětem debat. ČEZ by se v tomto případě rozdělil na výrobní část z fosilních paliv, u níž by došlo k zestátnění. Druhá část – obchodní, distribuční a s obnovitelnými zdroji energie – by zůstala v rukou soukromých akcionářů.

Plány na restrukturalizaci ČEZ se objevily už v roce 2017, ale nynější snaha vlády o získání větší kontroly nad cenami energií však vrací toto téma do popředí.

Pomoc Síkela připravuje také pro průmysl. Chce využít takzvaný dočasný krizový rámec pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině, který zveřejnila Evropská komise. Tento rámec umožňuje státní podporu podniků, jež jsou zasažené například zvýšením cen energií. Pro pomoc podle něj přišel ten správný čas, na její podobě spolupracuje se Svazem průmyslu a dopravy.

Průmysl je podle Síkely ohledně cen energií zranitelný kvůli podcenění energetických úspor a účinnosti. „Ekonomika spotřebuje na jednu korunu HDP dvakrát více energie, než je průměr v EU,“ řekl ministr. Hůře je tom v celé Unii podle něho jen Bulharsko.

„My vítáme slova, která tady zazněla od pana ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Je tady potřeba říct, že bez pomoci státu by byly ohroženy veřejné služby v této zemi,“ řekl ve středu hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Většina samospráv má podle něj nasmlouvané energie do konce tohoto roku.

Například Středočeský kraj nemá podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) nakoupené energie na příští rok pro kraj, krajské organizace ani krajské nemocnice. V loňském roce utratil Středočeský kraj za energie 295 milionů korun, na příští rok nyní počítá s 550 miliony korun, připraveno má ale až 800 milionů. Pecková uvedla, že když si kraj nechal 9. srpna dělat nabídku na veškeré potřebné energie, zaplatil by za ně 1,6 miliardy korun.

Síkela zopakoval, že bude prosazovat společné evropské řešení cen energií. Zmínil zvýšení částky pro obchodníky na záruky nebo zřízení intervenčního fondu. Chce také hledat cestu, jak oddělit ceny plynu a elektřiny.

Reklama

Doporučované