Hlavní obsah

Škody na úrodě ovoce budou kvůli mrazům rozsáhlé, zejména v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vladimir Vlcek, Shutterstock.com

Snímek mrazem sežehnutého ovocného stromu.

Reklama

Zásadní negativní okolností je, že vegetace je proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní.

Článek

Škody na úrodě ovoce budou kvůli nynějším silným mrazům rozsáhlé. Mrazy zasáhly zejména ovocné sady v Čechách. Na jižní Moravě jsou škody zatím lokální.

„Ovocnáři nyní škody sčítají,“ uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Významné škody z mrazů podle něj hlásí i jiné evropské země. Podrobněji se ovocnáři ke škodám podle Ludvíka vyjádří ve čtvrtek na briefingu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) v sadech v Daminěvsi u Mělníka. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že briefing bude i k chystané pomoci ovocnářům.

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají charakter silných celonočních mrazů. „Mrazová vlna ještě nekončí. Ohrožena je i jižní Morava, kde se mrazy čekají v noci na pátek,“ řekl Ludvík.

Jaké bude počasí

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout. Zejména v jižních Čechách a na severu republiky v noci na pátek hrozí mráz, nejen přízemní, ale na celém území.

Reklama

Doporučované