Hlavní obsah

USA a Čína oplývají boháči i superboháči. Evropa zaostává

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na světě přibývá lidí, kteří mají majetek větší než milion dolarů. Podívejte se, kde jich žije nejvíce a která světová města si oblíbili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bohatých přibývá. Minimálně to tak vypadá podle počtu lidí, jejichž účet obsahuje částku o sedmi místech, počítáno v amerických dolarech. Nebo jednodušeji: Na světě je téměř 60 milionů dolarových milionářů.

Meziročně sice jejich počet klesl o 3,5 milionu, dlouhodobě ale jejich počet roste. Odhaduje se, že v roce 2027 by toto číslo mohlo vyrůst na 85 milionů. Jen pro srovnání – v roce 2000 bylo takhle bohatých přibližně 14 milionů lidí.

Vyplývá to z analýzy Global Wealth Report, kterou každoročně připravuje švýcarská banka UBS. Ta také odhaluje, kde se bohatí nejvíce „shromažďují“. Odpověď není zas tak překvapivá. Jsou to Spojené státy. V těch v loňském roce žilo 38 procent všech světových milionářů. Druhá byla Čína zhruba s desetinou, Francie s Japonskem hostí svorně po dvacetině.

Podobný podíl z celého světa mají Spojené státy i v další kategorii. Těch opravdu nejbohatších. Aby člověk dosáhl tohoto označení, musí mít jeho majetek hodnotu minimálně 30 milionů dolarů. A v USA je takových lidí hned 225 tisíc, meziročně jich přibylo téměř osm procent. Pro srovnání – v Číně jich není ani 100 tisíc a například Rusko se do top 30 ani nedostalo.

Ve všech zobrazených zemích meziročně takzvaní ultra bohatí přibyli. Výjimka je Jihoafrická republika a Tchaj-wan, kde 1,3 procenta, respektive 0,3 procenta nejbohatších ubylo.

Co se týče měst, ve kterých tito lidé žijí, tak i zde vede Amerika. V New Yorku to je 340 tisíc milionářů, druhé je Tokio s 290 tisíci. Z Evropy se do top 10 dostal jen Londýn. První dvacítku uzavírá Dubaj s 68 tisíci.

V přírůstku ale Spojené státy prvenství nedrží. To patří čínskému Chang-čou, kde se za posledních deset let počet milionářů více než zdvojnásobil. Na druhém místě je ale opět americké město Austin. Z deseti měst, kde milionáři přibývali nejrychleji, je jich sedm v Asii, z Evropy skončila nejvýše Varšava. Přírůstek o polovinu ji dostal na 30. místo.

Reklama

Doporučované