Hlavní obsah

Zdražil chleba, elektřina, plyn. Inflace v Maďarsku letí stále vzhůru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Míra inflace v Maďarsku v prosinci pokračovala v růstu a dostala se na 24,5 procenta, v listopadu činila 22,5 procenta. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad.

Článek

Míra inflace v Maďarsku v prosinci pokračovala v růstu a dostala se na 24,5 procenta, v listopadu činila 22,5 procenta. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad.

Nejvíce se zvýšily ceny elektřiny, plynu a dalších paliv, výrazně vyšší jsou meziročně i ceny některých základních potravin, jako je například chleba. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,9 procenta, průměrná inflace za loňský rok pak činila 14,5 procenta.

Maďarsko má jednu z nejvyšších měr inflace v Evropě a nejvyšší inflaci z Visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Česká republika, Polsko a Slovensko. Vývoj za prosinec je přesto nepatrně příznivější, než čekali analytici. Ti míru inflace odhadovali na více než 25 procent.

Ceny potravin se meziročně zvýšily o 44,8 procenta, chleba je dražší o více než 81 procent. Podobně zdražila i vejce, ale také například máslo a mléčné výrobky. Kuřecí maso je proti předchozímu roku dražší o více než 50 procent.

Ceny energií pro domácnosti se zvýšily o více než 55 procent, na což měla vliv i regulace zavedená ve snaze snížit spotřebu. Cena plynu je meziročně vyšší o 97,8 procenta, cena elektřiny o 27,8 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, kterou statistický úřad začal počítat podle nové metodiky a která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a paliv, se v prosinci zvýšila na 24,8 z listopadových 24 procent. Je tak vyšší, než čekali analytici. Takzvaná harmonizovaná míra inflace, která zohledňuje metodiku výpočtu v Evropské unii, činila 25 procent.

V České republice míra inflace v prosinci zpomalila na 15,8 procenta z listopadové hodnoty 16,2 procenta, za celý rok pak činila průměrná inflace 15,1 procenta. V Polsku míra inflace podle předběžných údajů v prosinci překvapivě klesla na 16,6 procenta, na Slovensku zůstala na listopadové úrovni 15,4 procenta. V celé EU pak míra inflace v listopadu poprvé po půl roce klesla a činila 11,1 procenta, údaje za prosinec nejsou zatím k dispozici.

Reklama

Doporučované