Hlavní obsah

Zemědělští vyjednavači hlásí obrat. Malým farmám by zůstaly vyšší dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný už prý neuvažuje o změnách redistributivní platby.

Reklama

O změně redistributivní platby, která je výrazným dotačním příjmem malých farem, už není řeč. Tvrdí to zemědělské organizace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V chystaných změnách zemědělské politiky nastal obrat, tvrdí zástupci zemědělských organizací po dnešním jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

Jednou z hlavních a také nejspornějších změn mělo být rozšíření takzvané redistributivní platby na větší plochu, a tím snížení příjmů malých farem do 150 hektarů. Měl to být zároveň jeden z kroků, jak pomoci středně velkým farmám, ohroženým skupováním holdingy. Od tohoto záměru však teď podle zástupců některých svazů lidovecký ministr couvá.

„Po dnešním jednání s premiérem Fialou a dnešním ranním setkání K10 se zdá, že nedojde k úpravě redistributivní platby, jak navrhoval ministr zemědělství. Nicméně, nevýhodnou pozici středně velikých zemědělců by mělo zlepšit nově navržené zrušení zdanění zemědělských dotací,“ uvedl Zemědělský svaz.

„Ano, je to tak,“ potvrdil místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl. „Ministerstvo zjistilo, že redistribuce je nastavena správně. Středním podnikům by to téměř nepomohlo, na hektar by získaly třeba jen 250 korun,“ řekl.

Redistributivní platba

  • Redistributivní platba je nástroj zavedený od roku 2023, který pomohl přesměrovat část dotací od větších podniků k menším tím, že se navýšily platby na prvních 150 hektarů.
  • Měla se tím posílit konkurenceschopnost malých farem, které nemají výhody z rozsahu jako ty velké.
  • Platba na hektar v roce 2023 odpovídá 3536 Kč.

Nesouhlasí však s tím, že by místo tohoto opatření měla přijít daňová úleva na dotacích, které se daní sazbou 21 procent. Ani by to podle něj nebylo chytré.

„Dotace jdou do příjmů zemědělců a zdaňují je jen ti, kteří mají zisky. Těm v problémech by to nepomohlo,“ říká. Součástí koktejlu změn, které se dotknou zemědělců, je také možné zavedení stropu na některé přímé dotace. Tento balík tvoří přes 20 miliard korun a kromě základních plateb a redistribuce zahrnuje také platby na podporu produkce, ekologické platby nebo pohodu zvířat (welfare). Mluví se i o odpuštění sociálních odvodů na pracovníky v zemědělství.

Ministr Výborný redakci SZ Byznys dnes večer řekl, že nic není hotovo. „Výsledek nechci komentovat. Debatu jsme finálně neuzavřeli. Musí to probrat kolegové v jednotlivých skupinách politických koaličních stran,“ řekl.

Potvrdil, že změny ve zdanění zemědělských dotací jsou jedním z opatřeních, která jsou na stole.

Zemědělské organizace prosazují různé požadavky. Zemědělský svaz, hájící především zájmy středních a velkých farmářů, žádá úpravu systému plateb za „složitá a od reality odtržená“ ekologická opatření, zmírnění podmínek Zelené dohody a zásadní úpravu bezcelní dohody EU s Ukrajinou. Podobné požadavky má Agrární komora.

Asociace soukromého zemědělství naléhá na zastropování přímých plateb, což je dosud nesplněný bod koaličního programového prohlášení, částečné zastropování investičních dotací a sledování majetkové propojenosti podniků.

Reklama

Doporučované