Hlavní obsah

Embargo přišlo v okamžiku, kdy český vývoz zbraní do Turecka prudce stoupal

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Turecký útok namířený proti Kurdům v Sýrii pokračuje. To donutilo evropské mocnosti vyhlásit embargo na vývoz zbraní a střeliva do Turecka. Přidalo se k němu také Česko.

Článek

Vývoz do Turecka v celkové bilanci českého zbrojního průmyslu vlastně snadno přehlédnete – jde v něm za rok o „pouhé“ stovky milionů korun. Ale na druhou stranu to není zase tak málo, aby nově uvalené embargo zbrojaři vůbec nepocítili – obzvlášť proto, že přichází v době, kdy jejich vývoz do Turecka utěšeně rostl.

Loni Česká republika vyvezla do Turecka vojenské zboží v hodnotě 139 milionů korun. Ale jen za první pololetí letošního roku už to bylo podstatně více.

Letos vývozní hodnoty rostou téměř raketovým tempem. Česko turecké armádě poslalo zbraně a vojenské vybavení v hodnotě 208 milionů korun, sdělilo Seznamu Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Na dotaz Seznamu, kterých českých zbrojních podniků se embargo dotkne, se tisková mluvčí zmíněného ministerstva Štěpánka Filipová vyjadřovat nechtěla. Prozradila ale, že se pozastavení týká na 280 českých firem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pozastavilo v pondělí vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. „Rozjednaná licenční řízení se přerušují a nová povolení se nebudou schvalovat. Všechny případy chceme na licenční správě a vyhodnotit, jak by mohly být použity – nebo třeba i zneužity – v tomto konfliktu,“ uvedl vicepremiér a ministr Karel Havlíček a dodal: „Podle vývoje situace a dalších jednání v EU a v NATO může ČR kdykoliv rozhodnout, že se pozastavení ruší.“

Podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu vývoz vojenského materiálu do Turecka rostl nejen v letošním prvním pololetí, ale i v letech před ním. Zatímco v letech 2016 a 2017 dosáhl hodnoty přibližně 67 milionů korun, v loňském roce už hodnota vývozu vzrostla na více než dvojnásobek – na zmíněných 139,4 milionů korun.

A před uvalením embarga letos přišla také už zmíněná akcelerace.

Celkový vývoz vojenského materiálu z Česka činí podle výroční zprávy Ministerstva průmyslu celkově 13,98 miliardy korun. Export aliančnímu spojenci – Turecku – tvoří zhruba procento z celkového vývozu. Pro srovnání například v Německu v roce 2018 dosáhl export vojenského materiálu do Turecka v přepočtu na českou měnu 6,27 miliardy korun.

Invazi do severovýchodní Sýrie zahájilo Turecko ve středu. Ankara tvrdí, že cílem její operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

V pondělí se s tureckým velvyslancem sešel také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který zopakoval, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii. Vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. S velvyslancem Petříček mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, ale umírají i civilisté.

Turecký útok v Sýrii odsoudila řada západních zemí. Ministři zahraničí Evropské unie se v pondělí dohodli na koordinaci omezení vývozu zbraní do Turecka. Česko k tomuto kroku přistoupilo v tentýž den. Dnes o situaci v Sýrii jedná Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Doporučované