Hlavní obsah

Energie budoucnosti? První továrna v Česku začíná prodávat plyn vzniklý z odpadků

V Rapotíně na Šumpersku poprvé pustili do českého plynovodu biometan.Video: Markéta, Kunclová, Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Rapotíně na Šumpersku spustili první bioplynovou stanici v republice, která vhání biometan do distribuční sítě. Zelený plyn zatím kupují jen západoevropské země.

Článek

Na začátku jsou tuny páchnoucího odpadu z jídelen nebo kanálu. Na konci čistý biometan, obnovitelná obdoba zemního plynu. Právě takto může podle odborníků vypadat palivo budoucnosti, které v Česku dostane stále víc prostoru. Biometan už západoevropské státy používají třeba v dopravě nebo domácnostech. „Když ten plyn zkapalníte, můžete s ním letět třeba do kosmu, protože jej používají rakety Elona Muska,” vysvětluje byznysmen a vizionář Ivo Skřenek.

Zakladatel firmy EFG ve čtvrtek v Rapotíně na Šumpersku slavnostně otevřel první bioplynku, která dodává čistý biometan do distribuční sítě. Vyniká tak mezi dalšími šesti stovkami bioplynových stanic, které zatím neumí bioplyn tak důkladně vyčistit a dodat do plynovodu.

Rapotínská fabrika vznikla v areálu bývalých skláren. Namísto lesklého materiálu tam nyní produkují elektřinu a bioplyn. „Teď jsme na špinavém příjmu,“ vypráví projektový manažer bioplynky Pavel Bureš v zapáchající hale.

Desítky nákladních aut tam přijíždějí z různých koutů Moravy. Z Brna, Ostravy nebo Znojma dovážejí zbytky jídel z restaurací nebo prošlé konzervy. Automatická linka oddělí obaly od biosložky, která poslouží k výrobě plynu. „Do výrobního procesu už jde hmota bez obalů,“ popsal Bureš.

Bioplynová stanice v Rapotíně vyšla na čtvrt miliardy korun, speciální čisticí zařízení, které umí separovat téměř čistý metan, stálo dalších 45 milionů. „Je to takové průkopnické zařízení. Rádi bychom i ostatním stanicím pomohli k následování, jak inženýrskou činností, tak zkušenostmi, protože jsme si prošli trnitou cestou,“ řekl Skřenek.

Vyčištěný biometan nově poputuje do plynovodu. Rapotínská továrna však „zelený plyn” zatím neprodává v Česku. Jeho výroba je nákladná, stát na rozdíl třeba od slunečních elektráren tento druh energie nepodporuje. Změnit to může novela zákona, která má nabýt účinnosti za dva roky. „Je to novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie,“ doplnil obchodní ředitel EFG Martin Vrtiška.

Bez dotací tak vyčištěný plyn odkoupí západoevropské země, které jsou s alternativními zdroji dál. „Mrzí nás, že biometan skončí v zahraničí,“ dodal Vrtiška s tím, že si „zelenou energii” na úkor Česká vykáže jiný stát.

Biometan může například posloužit jako palivo pro ekologické autobusy. Mají je například v Ostravě nebo Brně. Alternativní pohon už tam úspěšně vyzkoušeli. „Připadám si jako Henry Ford před sto lety, když tvrdil lidem, že deset kilometrů autem bude jednou levnější než koňským povozem. Proslovu posluchači nevěřili,“ přirovnal Vrtiška.

Podle něj to bude s biometanem podobné a dál se rozšíří.

Reklama

Doporučované