Hlavní obsah

Epicentrem požáru nákupního centra v Kemerovu byl dětský koutek ve třetím patře, uvádí hasiči

Podle hasičů požár začal v dětském koutku, příčina je stále neznámá. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Jaká byla příčina, hasiči neuvedli. Při požáru zemřelo 64 lidí, podle nepotvrzených informací by mezi nimi mělo být 41 dětí. Lidé v centru města demonstrují, požadují pravdivé informace o neštěstí a odstoupení gubernátora Amana Tulejeva.

Článek

Požár nákupního střediska v sibiřském městě Kemerovo začal v dětském centru. To je umístěné ve třetím patře. Uvedli to místní hasiči při prohledávání místa.

„Když se podíváte, jak je toto místo zdeformované, muselo být epicentrum právě tady v dětském koutku... Epicentrum bylo ve třetím patře,“ řekl v rozhovoru hasič jednomu z novinářů.

Konkrétní příčinu požáru ale hasiči zatím neuvedli. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly, a v nákupním středisku byl použit vysoce hořlavý materiál.

Zemřelo celkem 64 lidí, dalších 15 zůstává v nemocnici a 10 se stále pohřešuje. Mezi zesnulými by podle nepotvrzených informací mělo být 41 dětí.

Lidé v centru města vycházejí do ulic. Požadují odstoupení gubernátora Amana Tulejeva a pravdivé informace o neštěstí. Na ústředním náměstí Sovětů se sešly tisíce demonstrantů. Dav skandoval „Pravdu!“, „Demisi!“ či „Všichni před soud!“. Z improvizované tribuny podle sibiřské agentury FlashSiberia promlouvali pozůstalí, ženy před mikrofonem plakaly.

V úterý neohlášeně přijel uctít památku obětí i ruský prezident Vladimir Putin. Ten událost považuje za důsledek kriminálního zanedbání a lajdáctví. V úterý začal v oblasti třídenní státní smutek. Putin vydal dekret, který vyhlašuje státní smutek na středu. Moskvě bylo dříve vyčítáno, že na neštěstí celostátním smutkem nezareagovala.

Ruské televizní a rozhlasové stanice z programu vyřadily vysílání zábavních programů, divadla ruší představení.

Reklama

Související témata:

Doporučované