Hlavní obsah

Epidemiolog Smejkal: Babiš mi nabídl, jestli nechci nahradit Blatného

Foto: Profimedia.cz

Epidemiolog Petr Smejkal.

Reklama

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal údajně před třemi týdny dostal nabídku stát se ministrem zdravotnictví za Jana Blatného. Návrh premiéra Andreje Babiše však odmítl.

Článek

Už na začátku března nabízel epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal ministru zdravotnictví Janu Blatnému tým odborníků, který by po německém vzoru měl vládě pomoci s řešením epidemické situace.

A v tu dobu měl Smejkal dle svých slov dostat nabídku od premiéra Andreje Babiše stát se novým ministrem zdravotnictví.

„Dostal jsem nabídku, jestli bych nezvažoval stát se ministrem zdravotnictví. Bylo to asi tak před dvěma, třemi týdny. Odmítl jsem to,“ řekl Smejkal v rozhovoru pro Reflex. Podle něj by nabídku zvažoval, pokud by to byla jediná možnost, jak zařídit, aby se v Česku epidemická situace ubírala lepším směrem, a pokud by se ministerstvo neřídilo radami odborníků.

„Ale v tuhle chvíli, když budeme s ministerstvem jako skupina spolupracovat, mi to připadá jako lepší způsob. Kdybych přišel na ministerstvo, tak se spousta lidí naštve, budou mít pocit, že útočím na nějaké etablované struktury a podobně. Takhle my nabídneme pomoc a budeme doufat, že oni ji využijí,“ doplnil v rozhovoru Smejkal, který začátkem týdne představil Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která nově radí resortu zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví nechtěl údajnou premiérovu nabídku Smejkalovi komentovat. „Já se k těmto spekulacím vyjadřovat nebudu, necítím potřebu. Děkuju,“ uvedl Blatný na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády. „Přišel jsem do úřadu dělat práci odbornou, budu ji dělat, dokud k tomu budu mít mandát, a nevidím další důvod se teď bavit o dalších spekulacích,“ vysvětlil.

Smejkal a jeho skupina nyní u Blatného fungují jako poradní orgán. Kromě Smejkala jsou ve skupině další odborníci na epidemiologii, ale i ekonomové, sociologové a právníci. Mezi známá jména patří imunolog Zdeněk Hel, epidemiolog Rastislav Maďar, viroložka Ruth Tachezy, právník Jan Kysela či ekonom Štěpán Jurajda (přehled jmen najdete na konci článku).

Za nejurgentnější a nejzásadnější kroky pro úspěšný boj s pandemií experti považují navýšení kapacity očkování, testování a trasování, omezení rizika šíření nových mutací a jejich kvalitnější diagnostiku. K tomu je podle nich třeba zlepšit tyto tři oblasti – hlídání mutací, detailnější PCR testy a prodloužené očkování.

Skupina bude pravidelně zveřejňovat výstupy pro ministerstvo na webových stránkách www.meses.cz. Postupně chce zveřejnit dokumenty například pro fungování škol, testování a trasování nebo pro uvolňování opatření.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace

MUDr. Petr Smejkal

vedoucí skupiny, lékař a hlavní epidemiolog v institutu IKEM

PhDr. Martin Buchtík, Ph.D.

sociolog, ředitel ústavu STEM

Prof. RNDr. Zdeněk Hel, Ph.D.

imunolog, University of Alabama, Birmingham, USA

MUDr. Daniel Dražan

praktický lékař pro děti a dorost, člen výboru České vakcinologické společnosti

Doc. MUDr. František Duška, Ph.D., AFICM, EDIC

proděkan 3. lékařské fakulty UK, přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Prof. RNDr. Dagmar Dzúrová, CSc.

profesorka demografie, Přírodovědecká fakulta UK

Prof. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D.

profesor ekonomie, CERGE-EI, člen NERV

Mgr. Jan Kulveit, Ph.D.

Senior Research Scholar, Future of Humanity Institute, Oxford University

Prof. JUDr. Jan Kysela, Ph.D., DSc.

vedoucí katedry politologie a sociologie, Právnická fakulta UK

Ing. René Levínský, Ph.D.

výzkumník, CERGE- EI, ředitel Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS

epidemiolog, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity

RNDr. Ruth Tachezy, Ph.D.

viroložka, vedoucí katedry genetiky a mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta UK

Reklama

Doporučované