Hlavní obsah

ESA se raduje z enormního zájmu o místa astronautů. Hlásí se i 200 Čechů

Foto: Profimedia.cz

Astronaut ESA Thomas Pesquet při práci ve volném vesmíru na Mezinárodní vesmírné stanici na snímku z minulého týdne.

Reklama

Evropská vesmírná agentura (ESA) je nadšená z velkého zájmu o konkurz na nové astronauty. Zájem je 2,5krát vyšší než při posledním náboru v roce 2008. Přihlásilo se i přes 200 českých zájemců.

Článek

ESA zveřejnila statistiku po skončení lhůty pro přihlášky zájemců a zájemkyň o pozici nových astronautů. Celkem se přihlásilo 22 589 lidí. V roce 2008 jich bylo 8 413.

„Jsme ohromení. Pro mě je to velmi silný důkaz zájmu a entusiasmu pro vesmír a astronautiku od lidí z Evropy. Čísla mě extrémně nadchla, je to prostě úžasné,“ řekl k tomu ředitel ESA Josef Aschbacher.

Samotní žadatelé nicméně z vysokého čísla příliš nadšení nejsou, znamená to pro ně totiž znatelně nižší šance na úspěch. S vysokou konkurencí ale podle Aschbachera musí uchazeči počítat, protože „být astronautem je práce snů“.

Výrazný nárůst ESA zaznamenala i ze strany žen. Těch se letos přihlásilo 5 419, minule jich bylo jen 1 287. Nyní tak ženy tvoří 24 % kandidátů, oproti poslednímu konkurzu jde o 9% nárůst.

Nejvíc přihlášek přišlo z Francie, kde se našlo celkem 7 131 zájemců, z Česka se přihlásilo přes 200 lidí, 165 můžu a 37 žen.

Když ESA v únoru nový konkurz vyhlašovala, zdůraznila, že vítá rozmanitost a vidí v ní přednost, čímž vyzvala k větší účasti žen a nově také tělesně postižených lidí. Těm slíbila možnost stát se tzv. „paraastronauty“. Takových lidí se do konkurzu přihlásilo celkem 257.

„Opravdu jsme nevěděli, jaká bude reakce na tento konkrétní návrh. Bude žadatelů dost na to, abychom začali připravovat cestu osoby s fyzickým postižením do vesmíru? Tato otázka byla zodpovězena impozantními 257 žádostmi, 60 z nich jsou ženy. To je opravdu vzrušující,“ řekl ředitel ESA pro lidský a robotický výzkum David Parker podle BBC.

Agentura dopředu avizovala, jaká tělesná postižení jsou pro ni přípustná. Zavázala se, že je připravená investovat do úprav vesmírných zařízení, které umožní cestu do vesmíru například pro lidi s výškou pod 130 centimetrů, disproporcí v délce dolních končetin, či chybějící částí dolní končetiny.

Vesmírná agentura má v plánu nabídnout kontrakt na plný úvazek celkem čtyřem až šesti zájemcům. Vedle toho vybuduje i rezervní sílu o počtu asi 20 lidí, kteří budou v záloze čekat až se naskytne příležitost.

Zájemci musí mít nejméně magisterský titul v oboru přírodních a výpočetních věd, matematice, medicíně nebo v nějakém z řady technických oborů. Musí být také například mladší 50 let. Dále se požaduje i výborná znalost angličtiny a jednoho dalšího jazyka a psychická odolnost.

Zájemci, kteří budou vybráni, budou mít vzhledem k načasování teoreticky šanci zúčastnit se misí na Měsíc nebo Mars.

Reklama

Související témata:

Doporučované