Hlavní obsah

Ženy a tělesně postižené. ESA chce nový rozmanitý tým astronautů

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně jediná aktivní ženská astronautka v oddílu Evropské kosmické agentury Samantha Cristoforettová.

Reklama

Evropská kosmická agentura (ESA) v úterý po 11 letech vyhlásila nový konkurz na astronauty. Můžou se do něj hlásit lidé ze všech členských států, ESA chce rozšířit tým o více žen a dát šanci i lidem s tělesným postižením.

Článek

Zájemci, kteří budou vybráni, budou mít vzhledem k načasování šanci zúčastnit se misí na Měsíc nebo Mars. Do výběrového řízení se mohou hlásit do konce března.

ESA nicméně uchazeče varuje, že na výsledky řízení si budou muset určitě dlouho počkat, protože zájem bude velmi pravděpodobně enormní. Agentura si na rozhodnutí o nových posilách vyhradila čas až do října 2022. Řízení bude mít šest úrovní a součástí budou stejně jako při tom minulém psychologická i fyzická vyšetření.

Šance pro „parastronauty"

Součástí náboru je i projekt, který má za cíl dát šanci „parastronautům“.

„ESA jako první ve světové historii lidských letů do vesmíru hledá i jedince, kteří jsou psychicky, kognitivně a profesionálně kvalifikovaní k práci astronauta, ale mají fyzické postižení, které by jim jinak zamezilo dostat se do užšího výběru kvůli požadavkům kladených na používání vesmírného hardwaru,“ píše vesmírná agentura na svých stránkách.

Foto: ESA

Muž vysoký 110 cm, žena s amputovanou končetinou pod kolenem nebo někdo s různě dlouhýma nohama. I tak může podle ESA vypadat posádka vesmírné mise.

Kosmická agentura k tomu dodává, že je připravená investovat do úprav zařízení, které by umožnily těmto jinak excelentně kvalifikovaným profesionálům sloužit jako členové posádky na vesmírných misích.

„V ESA je rozmanitost přednost. Náš tým je tvořen mnoha odlišnými lidmi s různým kulturním, osobnostním i profesionálním pozadím,“ píše agentura a dodává, že objevování je záležitost kolektivního úsilí, a proto je třeba rozšířit studnici talentů, na které se může spolehnout a které posunou její úsilí dál. „Jednou z cest, jak toho docílit, je zahrnout víc obdarovaných lidí různého genderu, věku, pozadí, ale i lidí se speciálními potřebami a s tělesným postižením.“

Na stránkách ESA konkrétně rozvádí, jaká míra tělesného postižení astronautů je pro ni únosná. Jmenuje například chybějící část dolní končetiny, disproporci v délce dolních končetin a výšku menší než 130 centimetrů.

Více žen

Kromě toho ESA avizovala, že chce v budoucím týmu vidět víc žen. Ta je mezi astronauty Evropské kosmické agentury aktuálně pouze jediná. Italka Samantha Cristoforettiová se stala součástí týmu právě po posledním výběrovém řízení z let 2008–2009. Do vesmíru poprvé vzlétla v roce 2013 a v kosmu už strávila téměř 200 dní.

Kromě ní se do astronautského týmu ESA dostala ještě Francouzka Claudie André-Deshaysová, která ukončila aktivní službu v oddílu v roce 2002 a Belgičanka Marianne Merchezová, jež do vesmíru nikdy neletěla a v týmu skončila v roce 1994.

Základní požadavky se nemění

Kromě méně přísných fyzických požadavků, se ty ostatní nemění. ESA požaduje magisterské vzdělání v přírodních vědách, medicíně nebo matematice, výbornou znalost angličtiny a dalšího jazyka a velkou psychickou odolnost.

O tom, jaké šance na úspěch v průměru žadatelé budou mít, vypovídají data z minulého konkurzu.

Tehdy ESA zhodnotila celkem 8 413 řádných přihlášek a do týmu astronautů po roce vybrala šest lidí. Ti se tak v roce 2009 stali prvními zcela novými posilami oddílu od roku 1992. Dodatečně v roce 2015 pak dostal šanci ještě jeden uchazeč, který se do původního výběru těsně nevešel, ale pro ESA začal pracovat na jiných pozicích. Momentálně trénuje na svůj první let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Reklama

Související témata:

Doporučované