Hlavní obsah

EU a Čína se hádají. Vztahy se zlepší nejdřív za dva roky

Foto: Shutterstock/Kaliva

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho kurz narazil na europoslance.

Reklama

Evropská unie a Čína jednaly o velké obchodní dohodě sedm let. Nakonec skončila u ledu kvůli čínským akcím nejen v Sin-Ťiangu či Hong Kongu. Podle analytika Eurasia Group je to však jen dočasné.

Článek

První vyjednávání o komplexní obchodní dohodě mezi Čínou a Evropskou unií proběhlo už v roce 2014, ale kvůli napjatým vztahům byl pakt několik let u ledu.

V prosinci loňského roku se jednání posunula natolik, že se EU s Čínou dohodla na podrobnostech partnerství. Úspěch však opět vystřídala stopka.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Evropská unie totiž uvalila sankce na Čínu, a to kvůli porušování lidských práv v Sin-ťiangu. A asijský velikán to oplatil blacklistem, jenž zahrnoval deset evropských politiků, kteří podle Pekingu ohrožují suverenitu a zájmy Číny.

Kvůli stoupajícímu napětí se EU rozhodla zamrazit dohodu s Čínou, dokud Peking nepřehodnotí svůj postoj.

Výhody pro evropské společnosti

Analytik poradenské společnosti Eurasia Group Neil Thomas se však domnívá, že se EU s Čínou přeci jen dohodne.

„Je pravděpodobné, že v dlouhodobém horizontu dojde k ratifikaci Komplexní investiční dohody,“ uvedl analytik pro server CNBC. Podle něj totiž jde o poměrně výhodnou dohodu především pro EU. I přesto je však pro některé evropské představitele spojenectví s Čínou momentálně problém.

Světové ekonomiky se dlouhodobě potýkají s praktikami Pekingu, které znemožňují zahraničním společnostem obchodování a spravedlivé soutěžení v Číně. Tamní vláda totiž upřednostňuje své podniky, které silně dotuje.

Thomas vysvětlil, že výhody investiční dohody mezi EU a Čínou zahrnují lepší přístup na čínský trh pro evropské firmy. Ty se pak budou moci angažovat v odvětvích, jako jsou elektromobily, námořní doprava, nemovitosti apod. Dohoda by měla vést i k lepším pravidlům ohledně dotací a státních podniků.

Další metou je rok 2023

Podle Thomase je však nepravděpodobné, že by se dohoda ratifikovala před rokem 2023. Částečně proto, že Německo čekají letos parlamentní volby a Francouzi budou za rok vybírat novou hlavu státu – a bez Německa a Francie se v EU nepodaří prosadit nic.

Německo a Francie byly navíc hlavními iniciátory paktu, za což v minulosti schytávaly kritiku, neboť údajně přistupovaly k Číně příliš benevolentně. Odpůrcům dohody vadilo mimo jiné to, že dohoda nezavazuje Čínu, aby přestala využívat nucené práce v Sin-ťiangu.

Analytik poukazuje na to, že je rok 2023 strategickým obdobím i pro Čínu. Na podzim roku 2022 má zasedat Národní kongres čínské komunistické strany a současný prezident Si Ťin-pching si bude chtít zajistit své již třetí funkční období ve funkci generálního tajemníka ČKS.

Ústupky Evropské unii by však kongres mohl vnímat jako projev slabosti, což nehodlá Si Ťin-pching připustit. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by ustoupil od čínských sankcí vůči EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované