Hlavní obsah

EU nabízí zemím, které přijmou migranty, více než 150 tisíc korun za jednoho

Evropská unie má další řešení migrační krize.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Odměna více než sto padesát tisíc korun za přijetí jednoho migranta, tolik nabízí Evropská komise za vyřešení migrační krize. Podle ekonomů by to mělo pokrýt náklady na přijetí migrantů i specialistů, kteří se jim budou věnovat. O tom, zda tento návrh projde, by se mělo rozhodnout na středeční schůzi.

Článek

Vztahy členských států v Evropské unii se v posledních měsících vyhrotily v rámci debat o řešení uprchlické krize. Evropská komise nyní představila jedno z několika řešení, a sice poskytnout zemím odměnu ve výši zhruba 154 tisíc korun za přijetí jednoho migranta. Částka by měla odpovídat nákladům za přijetí i pokrýt výdaje spojené s byrokratickými procesy.

Možné vyplácení se bude projednávat na středečním jednání v Bruselu. Řešení by mohly ocenit státy jako Španělsko, Malta nebo Francie, které přijaly migranty, kteří mířili k zavřeným italským břehům.

Červnový summit

Na posledním summitu členských zemí na konci června se státy dohodly o nutnosti vybudovat zabezpečená zařízení, která budou vyřizovat žádosti migrantů. Shodly se i na přísnějších postojích vůči přijímání migrantů, například na odmítání záchranných lodích, které migranty vozí z libyjského pobřeží.

Přesná podoba center ale nebyla dohodnuta, některé členské země - Francie, Německo a Itálie - navíc odmítly výstavbu center na svém území. Někteří představitelé evropských zemí pak navrhli vytvoření přístavů v severní Africe, kde by mohli evropští úředníci vyřizovat žádosti migrantů.

Nesouhlas se současnou zahraniční politikou Evropské unie prohloubilo zvolení ultrapravicových stran v Itálii a v Rakousku. K uklidnění situace nepřispěl ani mírně klesající zájem turistů o návštěvu Evropy.

Italský postoj

Italský pravicový ministr vnitra Matteo Salvini v rámci italské zahraniční politiky před několika týdny poprvé nařídil uzavření italských přístavů pro lodě se zachráněnými migranty. Tento týden je znovuotevřeli do konce srpna, zatímco vláda pracuje na nové strategii.

Návrh zákona na vyplácení odměn za přijetí migrantů byl okamžitě odmítnut italskou vládou, ministr Salvini ale řekl, že „pokud chtějí dávat peníze někomu jinému, tak je nechte. Itálie nepotřebuje žádnou charitu.”

Státy budou ve středu jednat i o evropském rozpočtu. Evropská komise navrhla vyhradit několik miliard, které budou fungovat jako záloha při řešení migrační krize. Státníci se ale shodují, že nejdůležitější je najít dlouhodobý konsenzus.

Reklama

Doporučované