Hlavní obsah

Evropská unie schválila odklad brexitu. Oficiální datum se posouvá na 31. ledna 2020

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

O rozhodnutí členských států Evropské unie informoval předseda Evropské rady Donald Tusk.

Článek

Evropská unie schválila tříměsíční odklad brexitu, o který minulý týden požádal britský premiér Boris Johnson.

„Očekává se, že rozhodnutí bude formalizováno písemnou formou,” napsal Tusk na Twitter.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska je součástí domluveného usnesení i to, že Británie může Unii opustit i před 31. lednem 2020, pokud se v parlamentu schválí příslušný zákon o dohodě.

Britští poslanci dnes budou hlasovat o vypsání předčasných voleb na 12. prosince 2019.

Johnson tak usiluje o to, aby k předčasným volbám došlo a on mohl pokračovat ve vyjednávání o jeho představě o brexitu.

Předčasné volby se ale uskuteční pouze v případě, že jej podpoří dvě třetiny poslanců. Takto by ho musely podpořit také opoziční strany.

Johnson o předčasných volbách musí přesvědčit zhruba 150 poslanců z opozičních stran. Jedinou možností, kde tyhle hlasy může získat, je opoziční Labouristická strana Jeremyho Corbyna.

Corbyn ale uvedl, že labouristé Johnsona nepodpoří, dokud se nevyloučí brexit bez dohody.

A není jediný, kdo předčasným volbám Johnsonovi možná nedá zelenou. Skotská národní strana (SNP) a velšská strana Plaid Cymru se vyjádřily proti podpoře předčasných voleb.

Podle průzkumu veřejného názoru pro list The Observer, který se uskutečnil 23. – 25. října, by konzervativci ve volbách získali 40% podporu voličů. I tak ale není jasné, jestli by Johnson získal parlamentní většinu.

Pokud se dnes Johnsonovi podaří poslance přesvědčit o předčasných volbách, pravděpodobně se sestaví nový časový rozvrh o odstoupení Británie z Evropské unie.

Druhou možností zůstává, že dnes Johnson neuspěje a předčasné volby tak neprosadí. Pokud se tak stane, bude podle svých slov o vypsání voleb usilovat „znovu a znovu".

Předčasné volby mají vyřešit současnou krizi v britské Dolní sněmovně, kde se vládě při hlasování opakovaně nedaří získat si na svou stranu většinu. Změnu v rozložení sil v dolní komoře britského parlamentu by uvítala například i Francie. Prezident Emmanuel Macron totiž minulý týden prohlásil, že bez předčasných voleb ani nemá smysl další odklad brexitu schvalovat.

Reklama

Doporučované