Hlavní obsah

EU vytáhla těžký kalibr. Může odstřihnout Švýcarsko od energetického trhu

Ilustrační foto.

Reklama

EU při jednáních se Švýcarskem o tzv. rámcové dohodě vytáhla těžký trumf. Pohrozila Švýcarsku odstřihnutím od energetického trhu, stejně jako v minulosti Británii. Diplomaté můžou blufovat, protože takový krok by poškodil i EU.

Článek

Malé švýcarské městečko Laufenburg je symbolem evropské integrované elektrické sítě od doby, kdy se zde v roce 1958 propojily sítě Švýcarska, Německa a Francie. Takzvaná „hvězda Laufenburgu“, jak se rozvodna nazývá, pomáhá již více než 60 let zajistit stabilní dodávku energie pro Švýcarsko a zbytek Evropy.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V současné době však této energetické hvězdě hrozí pád. Švýcarsko je v ohrožení, že by ztratilo přístup na evropský trh s elektřinou. Energetický sektor se stal nejnovějším diplomatickým bojištěm mezi Evropskou unií a Švýcarskem. Země v květnu odmítla podepsat rámcovou smlouvu, která upravuje prakticky všechny její vztahy s evropským blokem. Doposud jsou vztahy mezi Švýcarskem a EU regulované stovkami smluv a rámcová dohoda má vztahy zjednodušit a zpřehlednit.

Švýcarsko je tak na tenkém ledě. Bez dohody nebude mít země možnost účastnit se propojení trhu s elektřinou v regionu. Od 1. července navíc nebudou tamní certifikáty původu, které dokazují, že kupovaná a prodaná elektřina je vyráběna z obnovitelného zdroje, přijímány zeměmi Evropské unie.

Rozsáhlé výpadky elektřiny jsou prozatím realitě vzdálené. Patová situace by však mohla znamenat vyšší náklady pro obyvatele a podniky Švýcarska. Bez dohody o elektřině s EU „bude náročnější udržet stabilitu sítě“, uvedl pro server Bloomberg Martin Baeumle, člen Zelené liberální strany. Podle něj to znamená, že se zvýší Švýcarsku některé náklady.

Současná situace by nenastala, kdyby Švýcarsko rámcovou dohodu podepsalo. Smlouva, která nahradí množství smluv ze všech oblastí od letectví po migraci, se však Švýcarsku nezamlouvá. Podle tamních politiků ohrožuje jeho suverenitu a schopnost chránit svůj trh.

Evropská unie argumentuje, že bez podepsání dohody nebude mít země neomezený přístup na evropský jednotný trh, který Švýcarsku ročně vynese přibližně 24 miliard eur, podle výpočtu Bertelsmann Stiftung z roku 2019. To je víc, než kolik z evropského trhu získává Německo při přepočtu na obyvatele.

EU upevňuje svou pozici

Evropská unie upevňuje svoji vyjednávací pozici. Před dvěma lety se Brusel neúspěšně pokusil omezit obchodování se švýcarskými akciemi. Začátkem tohoto roku se například švýcarský železniční operátor SBB nemohl účastnit výzkumného programu EU a v květnu přestali švýcarští výrobci zdravotnických vybavení volně exportovat své zboží do Unie, což bylo do té doby praxí.

Švýcarsko postupně ztratí privilegované spojení s elektrickou soustavou EU.
Evropská komise

Největší zásah by se však mohl teoreticky týkat právě energetických společností. „Švýcarsko postupně ztratí privilegované spojení s elektrickou soustavou EU,“ uvedla Evropská komise pro server Bloomberg. „Menší propojení a méně spolupráce učiní švýcarský systém méně efektivní a pro švýcarské odběratele dražší,“ dodala ve vyjádření komise.

Přestože je malé, hraje Švýcarsko v elektroenergetickém systému EU klíčovou roli díky čisté energii, kterou vyrábí, a energii, která prochází jeho hranicemi. „Je to jako tělo, ze kterého vyřezáváte srdce,“ řekl Bloombergu Eberhard Rohm-Malcotti ze společnosti Axpo Holding AG, největší energetické společnosti ve Švýcarsku.

Země jen tak odříznout nejde

Země se obává odříznutí od sítě sousedních zemí, na které se spoléhá v zimních měsících, kdy poptávka v energetických špičkách stoupá. Švýcarští výrobci energie tak doufají v technickou dohodu s blokem. Ta sice neřeší komplikovaný přístup na trh, mohla by však zajistit alespoň částečnou stabilitu.

Bylo by naivní si myslet, že by Švýcarsko zčernalo, ale světla v Evropě by svítila dál.
Martin Baeumle, člen Zelené liberální strany

Navzdory všem obavám hraje propojenost sítě ve prospěch Švýcarů. EU totiž nemůže tvrdě zasáhnout, aniž by nezranila své členské státy, poznamenal Baeumle: „Nemůžete jednoduše stisknout vypínač a pak je Švýcarsko vyřazeno. Pokud dojde k výpadku, zasáhne to každého. Bylo by naivní si myslet, že by Švýcarsko potemnělo, ale světla v Evropě by svítila dál.“

Nadějí pro Švýcary může být dřívější jednání o brexitu. I tam Evropská unie použila jako jednu z pák na vyjednavače přístup na energetický trh, když se vyjednávalo o kvótách na výlov ryb. Ve výsledku ale Brusel na britský přístup k trhu nesáhl.

Reklama

Doporučované