Hlavní obsah

Europoslanci se pustí do Babiše. Kvůli střetu zájmů i Čapímu hnízdu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Babiš má proti sobě vlivnou šéfku výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniku Hohlmeierovou, o které prohlásil, že je pomatená.

Reklama

S tím, jak se v EU uvolňuje boj proti šíření nemoci covid-19, se Brusel vrací k běžné agendě. Například i ke střetu zájmů Andreje Babiše.

Článek

Z vystupování českého premiéra se zdá, že stále řeší jenom boj s koronavirem. Pandemie načas utlumila i Babišův spor o střet zájmů. Tento týden se však téma znovu vrací na přetřes.

Ve čtvrtek dopoledne bude výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu probírat zprávu ze své únorové mise v Česku.

Návrh zprávy, jejíž text pronikl do médií už minulý týden, konstatuje, že v Česku mají při čerpání dotací navrch „oligarchické struktury“. A obsahuje také výzvu, aby Babiš v případě potvrzení střetu zájmů prodal své podniky, nebo odstoupil z funkce premiéra.

Že výsledek několikadenní návštěvy skupiny europoslanců pro premiéra nedopadne dobře, bylo zřejmé už vzápětí po skončení mise. Babiš si navíc ještě uškodil urážkami na adresu jejích účastníků.

Pohoršení vyvolal slovními útoky hlavně vůči předsedkyni kontrolního výboru Monice Hohlmeierové, která misi v Česku vedla. Dcera někdejšího bavorského ministerského předsedy a ministra spolkových vlád Franze Josefa Strausse patří mezi vlivné figury v nejsilnější, lidovecké frakci europarlamentu (EPP).

Politická váha Moniky Hohlmeierové se nyní zřejmě promítne nejen ve výboru, ale i při dalším jednání europoslanců o Babišovi.

„Podle mě zprávu projednáme a bude hladce přijata,“ řekl Seznam Zprávám europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, který je členem kontrolního výboru a patří mezi tvrdé Babišovy kritiky.

Na obranu premiéra by se naopak mohla postavit místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová z hnutí ANO, která Babiše tradičně hájí. Na dotazy Seznam Zpráv, jaký postoj ve čtvrtek zaujme, však Dlabajová odpověděla neurčitě. „Na zasedání Výboru pro rozpočtovou kontrolu budou účastníci mise prezentovat svůj report kolegům, kteří se cesty osobně neúčastnili. Následně může probíhat diskuse. O reportech z misí obecně se nehlasuje,“ uvedla.

Po čtvrtečním projednání by se zpráva měla dostat na stůl Evropské komisi nebo Evropskému úřadu pro boj s podvody (OLAF). Podle Zdechovského se chce s jejími závěry seznámit také Evropský účetní dvůr nebo nejvyšší kontrolní úřady několika zemí EU, například z Německa.

Ještě během května by mohl přijít na řadu také další „babišovský“ materiál. Jde o kritickou rezoluci k obnovenému trestnímu stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo, v níž je Babiš obviněn z podvodného sjednání evropské dotace. Plénum Evropského parlamentu mělo o materiálu jednat už v březnu, kvůli koronaviru a omezením společných zasedání se ale tento bod odložil.

Na programu nejbližšího zasedání europarlamentu, který by se měl sejít ještě v květnu, zatím uvedené usnesení není. Program ale není uzavřen a lidovecká frakce se snaží, aby se usnesení na pořad jednání dostalo. „Oficiální výsledek budeme vědět ve čtvrtek po zasedání Konference předsedů, která bude o programu hlasovat,“ uvedla Irena Kubásková z tiskového oddělení Evropského parlamentu.

Situace se pro Babiše nerýsuje o nic lépe ani v Evropské komisi, která si nechala vypracovat audity speciálně zaměřené na premiérův vztah ke koncernu Agrofert. Firmy, které do něj patří, každoročně čerpají dotace v řádu stovek milionů korun. Podle právníků komise si Babiš udržel kontrolu nad firmami i poté, co je před více než třemi lety převedl do svěřenských fondů.

Na žádost českých úřadů komise prodloužila o dva měsíce lhůtu, během níž se česká ministerstva mohou k finální verzi auditu vyjádřit. Termín vyprší na začátku června.

Reklama

Související témata:

Doporučované