Hlavní obsah

Evakuace a zničená pole. Na Sardinii řádí ničivý požár

Záběry z italské Sardinie.Video: AP

 

Reklama

Kvůli rozsáhlému požáru ve vnitrozemí italského ostrova Sardinie se muselo v noci na neděli evakuovat přes 400 lidí, oheň kromě tisíců hektarů porostu a polí zničil i několik budov.

Článek

Stovky lidí v obcích Cuglieri a Sennariolo, které leží v západní části Sardinie, musely opustit své domy. Někteří z nich se ráno mohli vrátit zpět. „Největší problémy jsou mezi Cuglieri a Santu Lussurgiu a počasí nám nijak nepomáhá… Proto stále platí, že požár představuje extrémní nebezpečí,“ uvedl Antonio Belloi z civilní ochrany.

Požár, který zatím nemá na svědomí žádné oběti ani zraněné, pomáhá hasit i více než desítka letadel, práci jim ale ztěžuje silný vítr a vysoké teploty. Zemědělský svaz Coldiretti mluví o katastrofě, protože podle něj způsobí obrovské škody farmářům; někteří kvůli požáru přišli o úrodu i o zvířata.

Letadla pomáhají hasit i požár ve francouzském středomořském departementu Aude, který už zasáhl plochu o rozloze 8,5 čtverečního kilometru. V sobotu oheň poškodil vedení vysokého napětí, což vedlo k výpadkům dodávek elektřiny ve Francii, Španělsku a Portugalsku. Bez proudu bylo více než 100 000 lidí, napsala agentura DPA.

Velký požár se šíří také v Katalánsku, kde v kopcovitém terénu asi 100 kilometrů západně od Barcelony shořelo už zhruba 1200 hektarů porostu. Kvůli obtížnému přístupu i zde pomáhají hasit letadla, nasazeno je asi 300 hasičů.

Reklama

Doporučované