Hlavní obsah

Evidence tržeb měla kontroly vést najisto. Prvních 500 prověrek na podvodníky většinou nedopadlo

Prvních 500 kontrol EET na nic zásadního nepřišlo.

 

Reklama

Úředníci z Finanční správy vyšli poprvé do terénu prověřit, jestli podnikatelé v pohostinství evidují účtenky. Ve většině případů na nic nepřišli.

Článek

S elektronickou evidencí tržeb měly přijít lépe zacílené kontroly na podnikatele, kteří nemají daně v pořádku. První výsledky tomu ale neodpovídají. Během prvního měsíce fungování EET udělala Finanční správa zhruba 500 kontrol. Z většiny z nich ovšem úředníci odešli s tím, že je vše v pořádku.

Přitom jedním z argumentů pro zavedení elektronické evidence tržeb bylo to, že k poctivým podnikatelům kontroloři nezavítají. A to proto, že se díky zasílaným účtenkám soustředí na podniky, kteří vykazují nesrovnalosti. Na ty má upozorňovat analytické centrum v Pardubicích, které zpracovává data z EET a dalších zdrojů a vytipovává vhodné subjekty ke kontrole.

„Ve většině případů jsme zjistili, že povinnost je řádně dodržovaná a účtenky jsou vydávané,“ řekl Seznamu Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy. Podle něj je to proto, že chtěli kontrolám dát pozvolný náběh a být na začátku spíše nápomocní.

„Chodili jsme kontrolovat i větší subjekty, abychom měli přehled, jak to funguje ve všech velikostech provozoven,“ uvedl Janeček. Ve větších podnicích přitom daňaři pochybení neočekávají.

„Nepřekvapuje mě, že Finanční správa během kontrol nenarazila na problémy. Jsme jedna z nejpoctivějších zemí. Šedá ekonomika u nás se odhaduje na 15 procent hospodářství, v celé EU je to více jak 18 procent,“ říká podnikatel Boleslav Buzek, který EET dlouhodobě kritizuje.

„Samozřejmě v budoucnosti se budeme zaměřovat tam, kde budeme vědět o problému, takže se poměr těch bez nálezu a s nálezem bude měnit,“ dodává ředitel Finanční správy.

Lidé dál hlásí Finační správě nevydané účtenky.

Měnit by se ale mohl i samotný zákon o elektronické evidenci tržeb. Na probíhající shůzi Poslanecké sněmovny mají politici probrat pozměňovací návrhy, a to s nejvyšší pravděpodobností v pátek. Jeden z nich předložil sám ministr financí Andrej Babiš. Pokud jeho změny projdou, EET se vyhne drobným podnikatelům s ročním obratem do 250 tisíc korun, kteří požádají o paušální daň. Další změna vyjme z evidence platební brány, které využívají e-shopy.

Podnikatelé v pohostinství evidují od prosince. Jde o zhruba 40 tisíc subjektů. V březnu se k nim podle plánu má přidat velkoobchod a maloobchod. Finanční správa očekává, že se v druhé vlně připojí okolo 200 tisíc podnikatelů.

Reklama

Doporučované