Hlavní obsah

Evropa by mohla proti koronakrizi nasadit vlastní Marshallův plán

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise.

Reklama

K poválečnému americkému plánu přirovnala Ursula von der Leyenová nadějný rozpočet Evropské unie, který by nastartoval zotavení Evropy z koronavirové krize.

Článek

„V probíhající krizi víme, že potřebujeme rychlou odpověď. Vymýšlení dalších nástrojů nemůže trvat rok, dva nebo tři,“ řekla na tiskové konferenci německá politička a dodala, že jedním z nejsilnějších nástrojů je dlouhodobý rozpočet známý jako víceletý finanční rámec (VFR).

„Chceme VFR vytvarovat tak, aby se stal klíčovou součástí našeho plánu pro obnovu. Mnozí po něčem, jako byl Marshallův plán, v těchto dnech volají. Myslím, že takovým plánem by měl být i evropský rozpočet, který společně vytváříme v rámci EU pro občany,“ uvedla von der Leyenová.

Marshallův plán byl přijat Kongresem USA 3. dubna 1948 s cílem organizovaně zabezpečit americkou pomoc poválečné Evropě. Protože Sovětský svaz a země východního bloku nabídku odmítly, byl plán omezen na západní Evropu. Československo původně na plánu chtělo participovat. Pak si to ale na nátlak SSSR rozmyslelo.

Reklama

Doporučované