Hlavní obsah

Evropa má za sebou epidemický zlom. Úmrtnost opět klesá k normálu

Foto: Profimedia.cz

Británie patří mezi země s největší nadměrnou mortalitou. Hrobníci připravují dopředu místa pro oběti koronaviru pro případ, že by byli nakaženi a nemohli vykonávat svou práci.

Reklama

Infekce covid-19 si ve světě vyžádala už přes 300 tisíc životů. Ve statistice všech úmrtí v evropských zemích se projevila výrazně. Nyní už čísla nadměrné úmrtnosti ale znovu klesají.

Článek

Statistici už několik let monitorují nadměrnou úmrtnost vybraných zemí v Evropě. Od počátku pandemie koronaviru nebylo zcela jasné, jestli se virus na celkovém počtu všech úmrtí výrazně projeví. Mohla za to mimo jiné dle odborníků zkreslená data z Číny, která doteď ukazují až stokrát nižší počty nakažených a mrtvých na počet obyvatel než v ostatních zasažených zemích.

Na celkovém počtu všech úmrtí se ale pandemie ukázala. Výrazně přeskočila i nejhorší chřipkovou epidemii, se kterou byl koronavirus hojně srovnáván. To mimo jiné ukazuje tento graf:

Foto: Seznam Zprávy

Platforma EuroMOMO monitoruje celkovou úmrtnost ve vybraných evropských zemích: Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo (Berlín a Hesensko), Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie. Česká republika mezi ně momentálně nepatří. Data o mortalitě zpracovává Český statistický úřad.

Jak je ale vidět, v Evropě se situace začíná zdánlivě měnit. Jediná země, která má stále vysoce nadměrný počet úmrtí, je z těch monitorovaných Velká Británie, kde tuto statistiku může hnát nahoru relativně opožděná reakce vlády Borise Johnsona. Ta nejdřív plánovala cíleně promořit populaci koronavirem a vybudovat kolektivní imunitu. Později ale po vzoru ostatních zemí zavedla přísná karanténní opatření.

Platforma EuroMOMO měří nadměrnou úmrtnost také podle skóre zvaného „Z“. Ve většině zemí se za poslední týdny skóre Z snížilo. Extrémně vysoké zůstává pouze na Britských ostrovech.

Týdenní počet nadměrných úmrtí už v Evropě zhruba třetím týdnem dramaticky nestoupl, na statistice se ale koronavirus bezpochyby projevil. Je už jisté, že výrazně překoná i nejhorší chřipkovou epidemii z let 2017 a 2018.

Nadměrné počty se v podstatě vůbec netýkají dětí, tedy věkových kategorií 0-14 let. Tady se čísla dokonce nacházejí na dolní hranici normálu. Objevují se až u dospělých, zejména ve starších kategoriích, mezi které spadá nejvíce ohrožených skupin.

Že se křivka v počtu nadměrných úmrtí láme, ukazuje i detailnější pohled na letošní rok. Ve srovnání se dvěma předchozími je vidět, že úmrtnost byla na jeho samém začátku nízko, ale zvýšila se dramaticky rychle nad počet předchozích let. Momentálně se ale růst zastavuje a křivka se z původně strmého růstu začíná zplošťovat.

Foto: Seznam Zprávy

Kumulativní statistika úmrtnosti platofrmy EuroMOMO.

Reklama

Související témata:

Doporučované