Hlavní obsah

Evropa mrzne. Extrémní teploty mají na svědomí pět desítek životů, tisícovky škol jsou zavřené

Silné sněžení a mráz dnes znovu ochromily život v rozsáhlých oblastech od Británie až po Španělsko a Balkán. Na mnoha místech padly teplotní rekordy.

Reklama

Článek

Mrazy si vyžádaly řadu lidských životů, oběťmi jsou především bezdomovci a starší lidé: od pátku jejich počet dosáhl zhruba pěti desítek. V Británii, Francii i ve Španělsku musela omezit provoz letiště a je hlášeno mnoho dopravních nehod. Kvůli sněhu zůstaly zavřené tisíce škol, zejména v Británii.

Počet škol, ve kterých se dnes v ostrovním království neučilo, přesáhl 4000, řada silnic na severu nebyla sjízdná a hlášeny jsou první výpadky dodávek elektřiny. Nejvíce je zasažen sever a východ Anglie a okolí skotského Edinburghu, kde platí nejvyšší varování meteorologické služby. V některých oblastech má připadnout až 40 centimetrů sněhu. Také v Irsku platí nejvyšší stupeň výstrahy před extrémním počasím a letecká společnost Ryanair omezila spojení s Dublinem.

Na největším londýnském letišti Heathrow bylo zrušeno přes 100 letů. Na letišti ve skotském městě Glasgow byl zcela pozastaven provoz, podobně jako na letišti London City, odkud byl zrušen jeden spoj do Prahy a jeden opačným směrem.

Ve Francii dnes platil kvůli sněhu, náledí či silnému větru střední stupeň výstrahy v 58 departementech. Sníh přerušil dopravu u jihofrancouzského města Montpellier a některé lety na místním letišti byly kvůli špatnému počasí odloženy. Noc na dnešek byla podle místních meteorologů ve Francii nejchladnější nocí této zimy. Pro osoby bez domova bylo k dispozici 150 000 nouzových míst na spaní, což ministr pro územní soudržnost Jacques Mézard označil za bezprecedentní počet.

Z Amsterodamu jsou hlášeny zamrzlé kanály. Místní se ale ani přes mrazivé počasí nevzdali svých oblíbených jízdních kol, uvedl zpravodajský server Sky News. V nemocnici ve městě Breda zahynul pětasedmdesátiletý člověk, když pravděpodobně při bruslení propadl skrz led.

Teplota na německém pobřeží Baltského moře klesla v noci na dnešek až k minus 20 stupňům, stejnou teplotu naměřili i v Krušnohoří. Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze rtuť teploměru klesla k 24 stupňům pod nulou.

Jedna z organizací pomáhajících lidem bez domova dnes vyzvala německé úřady, aby daly k dispozici vytápěné místnosti i během dne. „Umrznout se dá i přes den,“ varovala Werena Rosenkeová, jejíž organizace během této zimy zaznamenala již čtyři umrzlé lidi bez domova.

První mrtvé v souvislosti s mrazy hlásí Srbsko či Slovinsko. Slovinský meteorologický úřad uvedl, že dnešní ráno bylo letos zatím nejchladnější a že teploty ve čtvrtek ještě klesnou. Jižně od Lublaně bylo naměřeno minus 27 stupňů. V Chorvatsku mrazivé počasí zkomplikovalo dopravu a vyžádalo si uzavření škol. Sníh napadl i na pobřeží Jadranu.

Přívaly sněhu dnes ochromily život v některých částech severního Španělska, kde zůstaly zavřeny školy a desítky silnic jsou neprůjezdné. Španělsko nezažilo podobné počasí v poslední únorový den dlouhá léta a úřady nemají prostředky, kterými by mohly sníh zasypávající silnice rychle zlikvidovat. Problémy hlásí i některá letiště, zcela zavřen byl kvůli silnému větru a dešti terminál na kanárském ostrově Lanzarote.

Víc než 80 000 katalánských žáků a studentů dnes zůstalo doma, neboť přes dvě stovky škol kvůli sněhové kalamitě neotevřely. První španělskou obětí zimního počasí se stal pětašedesátiletý muž, který upadl na zasněženém chodníku ve městě Galdácano.

Další mrazivou noc má za sebou také Česko: nejnižší teplotu zaznamenali na Rolavě v Krušných horách - minus 25,2 stupně Celsia; méně než minus 20 stupňů bylo i na jedenácti dalších stanicích, například na Labské boudě, v Jeseníkách na Šeráku, v Pohoří na Šumavě nebo na šumavském vrcholu Plechý. V Ostravě v posledních dnech pravděpodobně umrzli tři bezdomovci, v celém regionu podle dostupných informací zřejmě šest lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované