Hlavní obsah

Evropany přitahuje finanční centrum světa. Nejvíc za 20 let

Foto: Profimedia.cz

Sídlo newyorské burzy NYSE.

Reklama

Burzy ve Spojených státech nabízí firmám, které chtějí získat kapitál, vyhlídky na vyšší ocenění. Evropské firmy proto dělají rekordní množství primárních úpisů akcií v Americe.

Článek

New York zůstává kapitálovým světovým centrem, které přitahuje nejvíc pozornosti. Příkladem je Avast, který plánuje po dokončení fúze s americkým NortonLifeLockem stáhnout své akcie z Londýna a Prahy a obchodovat své cenné papíry jen na technologickém Nasdaqu v New Yorku.

Trend potvrzují i statistiky. Podle dat agentury Bloomberg usilují evropské podniky o vstup na burzy ve Spojených státech vůbec nejvyšším tempem za posledních dvacet let. Lákají je jak vyhlídky vyššího ocenění firmy, tak větší likvidita při obchodování akcií.

V pondělí oznámila plán vstoupit na newyorský trh švýcarská značka tenisek On Holding, za níž stojí tenisová hvězda Roger Federer. Také těžař kryptoměn Argo Blockchain v pátek podal žádost o vstup na americký trh. Britská fintechová společnost Wise plánuje prodávat americké depozitní certifikáty (cenné papíry, které umožňují firmám, aby se obchodovaly na zahraničních trzích).

Tyto tři firmy navýší rekordní množství kapitálu, který evropské firmy zatím letos získaly v USA, tedy 9,5 miliardy dolarů, což je nejvíce od roku 2000.

Větší burza, více peněz

Množství transatlantických IPO (primárních úpisů akcií) současně nutí vlády a burzy po celé Evropě, aby zatraktivnily podmínky pro vstup firem ve svých domovských státech. Londýn chce zavést vstřícnější pravidla pro technologické firmy a v Německu padly od politiků návrhy na zřízení nové burzy pro domácí startupy.

Společnosti do USA lákají závratné valuace, za které se na tamních trzích firmy obchodují, a také obrovská likvidita, kterou disponují investoři na Wall Street. „Ocenění je ve Spojených státech obvykle vyšší, zejména u ztrátových nebo mladých technologických firem,“ komentoval trend pro Bloomberg Gavin Launder, manažer fondu Legal & General Investment Management.

Hlad po nových investičních příležitostech je tím vyšší, že ustaly debuty čínských společností kvůli přísnější politice Pekingu. Příliv nových IPO z Evropy přitom bude zřejmě pokračovat. Podle agentur brzy vstoupí na burzu například nizozemská stáčírna nápojů Refresco, a italská letecká společnost Leonardo uvedla, že by se mohla vrátit k IPO své dceřiné firmy, která se zabývá obrannou elektronikou a která byla v březnu zrušena.

Ne všechny debuty v New Yorku však uspějí. Švédská potravinářská společnost Oatly Group, která prodává rostlinné nápoje, propadla v květnu na začátku obchodování o třetinu a v současnosti se její akcie obchodují o šest procent pod úvodní cenou IPO.

Češi v Evropě

České společnosti, které uvažují o vstupu na burzu, však zatím stále přemýšlejí spíše o Evropě. Společnosti jako Sazka Group, EP Infrastructure či CETIN zvažují západoevropské trhy. Stejně tak například W.A.G. payment solutions Martina Vohánky, která se specializuje na platební řešení pro dopravní společnosti.

Reklama

Doporučované