Hlavní obsah

Evropská komise navrhuje ponechat po brexitu Severní Irsko v celní unii. Londýn to kategoricky odmítá

Evropská komise si představuje, že by Severní Irsko zůstalo i po brexitu v celní unii.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle Evropské komise (EK) to je cesta, jak zabránit návratu „tvrdé hranice” mezi Ulsterem a Irskou republikou. Obsahuje to návrh dohody o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, který v Bruselu představil hlavní unijní vyjednavač brexitu Michel Barnier.

Článek

Podle Michela Barniera musí Evropská unie s britskou vládou zajistit takový model, aby se na hranici mezi Ulsterem a Irskou republikou nevrátily hraniční kontroly. „Musíme ochránit Velkopáteční mírovou dohodu ve všech jejích bodech,” dodal Barnier. Ten si dokáže představit i prozkoumání alternativní možnosti, kdy by Severní Irsko v celní unii nebylo a stejně by se rezignovalo na kontroly na hranici s Irskou republikou. To by ale vyžadovalo speciální technologická řešení.

Michel Barnier zdůraznil, že návrh zvláštního režimu pro Severní Irsko, kdy by na celém Irském ostrově platil „stejný systém regulí ve vztahu k EU”, takzvaná varianta „backstop”, nemá za cíl „provokovat britskou stranu”. Podle britské premiérky Theresy Mayové by setrvání Ulsteru v celní unii bylo zradou na britských voličích. Mayová tento návrh během premiérských interpelací v Dolní sněmovně nazvala „ohrožením ústavní integrity Spojeného království” s tím, že vláda Jejího Veličenstva něco takového nemůže přijmout. Ministerská předsedkyně dokonce uvedla, že by „žádný britský premiér na něco takového nepřistoupil”. Varianta „backstop” by mimo jiné znamenala, že Severní Irsko bude i nadále spadat do jurisdikce Soudního dvora EU.

Šéf poslanecké frakce severoirské strany DUP Nigel Dodds podle BBC prohlásil, že by „pro Severní Irsko bylo katastrofou, kdyby bylo odříznuto od trhů ve zbytku Velké Británie”. Podle listu The Guardian návrh EK o podobě brexitu, který čítá celkem 119 stran, „uvrhne další jednání o odchodu Británie z EU do krize”.

Reklama

Související témata:

Doporučované