Hlavní obsah

Evropská komise navrhuje zákaz jednorázových plastů

Evropská komise navrhuje opatření, díky kterým by měla z domácností vymizet většina jednorázových plastových výrobků. Nová legislativa má vést především ke zlepšení situace ve světových oceánech.

Reklama

Článek

Evropská komise navrhuje zakázat brčka, plastové nádobí i jiné výrobky. Chce tak docílit lepší ochrany životního prostředí a především života v oceánech. Pokud mají takové výrobky dostupnou alternativu, měl by jejich prodej být úplně zakázán. Návrh by měl být projednán nejpozději na jaře příštího roku. Komise také navrhuje povinnost členských států zajistit sběr devadesáti procent plastových nápojových lahví. 

Podle místopředsedy komise pro pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrkiho Katainena se jedná hlavně o příležitost pro výrobce. Jednorázové plasty podle něj nejsou tou správnou volbou nejen z ekologického, ale ani ekonomického hlediska. Komise nyní navrhuje zákaz celkem deseti výrobků z jednorázových plastů, které však tvoří až 70 procent všeho odpadu v oceánech. Zakázány by měly být například i plastové vatové tyčinky, příbory, míchátka nebo tyčky k balonkům. Nahradit je budou muset ekologičtější typy výrobků.

Omezení se bude týkat i plastových obalů na potraviny nebo kelímků. Členské státy budou mít za úkol především zajistit co nejlepší dostupnost ekologických výrobků, které ty plastové nahradí. Povolené plastové produkty budou nově obsahovat jasné označení toho, jak výrobky po použití zlikvidovat a jaké mají dopady na životní prostředí.

Podle Katainena nová legislativa evropské výrobce nepoškodí. Naopak pro ně může být konkurenční výhodou do budoucna. Očekává proto vznik až třiceti tisíc nových pracovních míst. Nová opatření by pak měla do roku 2030 snížit znečistění oceánů o více než polovinu a ušetřit spotřebitelům celkem 6,5 miliardy eur. Česká odnož ekologického hnutí Greenpeace již vyzvala vládu, aby prosazovala doplnění evropské směrnice o omezení jednorázových jídelních boxů a plastových kelímků.

Reklama

Doporučované