Hlavní obsah

Evropu zaskočilo extrémní počasí. V Rakousku evakuovali celé město

Evropanům komplikuje život extrémní počasí.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Tři lidé v Řecku zemřeli poté, co silný vítr do řady regionů přinesl mrazivé teploty a přívaly sněhu. V Rakousku museli kvůli riziku pádu obří laviny evakuovat celé městečko. Zimní počasí trápí i Německo, kde mimořádné množství sněhu komplikuje dopravu.

Článek

Po sérii blizardů v Řecku zemřeli tři lidé, jedna žena a dva muži. 66letou ženu záchranáři našli v převráceném vraku auta v jihovýchodním regionu Keratea. Poblíž auta pak našli další dvě těla. Informoval o tom zpravodajský server Independent.

Podle řeckých úřadů auto spláchly a převrátily bleskové povodně způsobené extrémním počasím. S tím se Řecko potýká od samého začátku nového roku. Záchranáři obdrželi desítky hovorů volajících o pomoc. Pocházely od lidí, kteří kvůli prudkým vichrům a extrémním sněhovým srážkám zůstali uvězněni ve svých autech či domovech.

S mimořádně chladným počasím bohatým na sněhové srážky se potýkají i Rakušané. Museli evakuovat přes 6 tisíc obyvatel městečka Sankt Johann v Tyrolsku. Silný vítr tam značně zvýšil riziko pádu obrovské laviny, která by město zasáhla.

Kvůli potenciálním lavinám policisté uzavřeli i některé silnice spojující další horská města. Podle agentury AP se navíc asi 14 tisíc domácností v severním Rakousku ocitlo bez elektřiny.

Extrémní počasí trápí i Švýcarsko a Německo. Mnichovské letiště, které je druhé největší v Německu, muselo zrušit stovky letů a další odklonit. Doprava se zablokovala či značně zkomplikovala i na silnicích a železnicích.

Podle meteorologů se počasí zkraje týdne nemá nijak lepšit. Ba naopak, v Evropě přibyde sněhových srážek.

Reklama

Doporučované